bugün

interaktif sözlük

katilimci sözlük diye de bilinen, forumlarin upgrade versiyonu. eglencenin yani sira, belli bir format dahilinde yazdiklariniza ceki düzen vermeniz gereken platformlar bütünü.
öncüsü gecenlerde 11. yilini kutlayan eksi sözlük iken, sözlük skriptinin blog seklinde ayaklara düsmesiyle sonuncusunun kim ve ne olacagi mechul.

interaktif sözlüklerin bu hizla ilerlerlerse, birer süpernova'ya kurban gideceklerinden süphe edilse de, nasilsa 2012'de hepimiz ölücez. bu kadar takmayalim. fres beybi.

benim bu interaktif sözlük tanimina dair birtakim lâflarim olacak. hazirladim da getirdim...

su dakikaya kadar, büyük sözlükler icinde kapisindan iceriye girip de bakmadigim tek sözlük kalmadi saniyorum ki.
2007'nin ocak ayinda lafmacun ile basladigim sözlükcülük hayatimda sirasiyla "yazar ne yazar ne yazamaz" modunda itü ve uludag da devam ettim. eksi sözlük aurasindan nasibimi pek alamadim. caylakligim uzadi da uzadi. sikildim. yani sadece onun fasilitelerini kullanmayi bilmiyordum...o da bir arkadasin hesabindan söyle bir göz kirptim iceriye..."oo arkadaslar egleniyorlar" dedim ve köseme cekildim.
her nekadar gözümde orasi bir disneyland gibi de olsa, sözlük neticede...sadece insanin sol frame akarken kendine uygun bir basligi giyme ihtimali yüksek. o akiskanlik hasebiyle de, ister istemez daha fazla entry yaziliyor ve birkisim entry davara gidiyor.

neyse efendim. bu bir eksi sözlük elestiri/övgü entrysi degil. hicbir sözlügün elestiri entrysi degil. sadece interaktif sözlük mefhumuna dair bir seyler karalamak maksat.

2000 yilindan beri evinden internet kullanan biri olarak(daha önce "ohaaa süperonline almis lan evine. ne zengin ki piic" diyordum sadece),bir lise bebesi modunda hic sözlüklere bulasmamistim. o zaman bulassaydim, simdi alemin ebesine hallenirdim sanirim(bu da bir hayalimdir iste).
o zamanlar internette uzun süre vakit harcamak (cs ve aoe oynanmiyorsa) zengin adam isiydi. kim oturacak da yazi falan yazacak ya? mynet vardi bi iste, hürriyet'in internet sitesi bile dandik bi'seydi hatirliyorum cok iyi.
hem paran olacak, hem de bos vaktin olacak. yanisi baba parasi yiyen ögrenci olacaksin. mümkünse üniversite ögrencisi olacaksin hem de. ya da beyin göcüyle avrupa amerika kita kita geziyor olacaksin. internet de hizli olacak.

o zamanlar üniversiteye giren adamlari düsünüyorum. yine az cok okuyan cocuklardi be. öss bu kadar kazmalastirilmamisti henüz. gerci teknik lise engeli 99 yilinda devreye girmisti; amma bu yine de aklibasinda bebelerin üniversite kapilarina dayanlamarinin önüne gecmiyordu.
simdi yeni geldigi ortamda hem bilgi birikimi, hem de akil capi ile bir seylere yazili olarak imza atmak isteyen, forumlardan sikilmis türk gencinin sözlüge yazdiklarini düsünsene. nasil bir kakara kikiri ortami...nasil bir "bilgi deryasi"...
kendini oldugundan baska göstermekten ziyade, "kendini gösterme" niyeti. "biliyorum abi ben...gezdim gördüm, sana da anlatayim. sen de ögren" zihniyeti. tadindan yenmez b'abi.

bir de bugüne bak. cekinmeden bak...92 dogumlu adamlar gelmisler (sen bes yasindayken adam sözlükte yaziyor ya hu düsün) "troll" denilen yeniyetme bir canli formunda yazi yaziyorlar. sikinti verici bence. 22-23 yas araligi adamlar uzattiklari okullarina bakip ic geciriyor ve "ööf, baslarim anasina avradina. biraz da ben egleneyim bu bebeler mi götürecek parsayi" diyerek sacmaliyorlar. "gezelim görelim" in yerini "bir kari düzdüm ki evlere senlik" hayalleri aliyor.

hepimizde internet var, internet lüks degil ve öss nesli tam bir kazma (istisnalar, rahatsizlanmayin arka siralardan. ugultunuz buraya kadar geliyor)
"interaktif bir sözlükte yaziyorum" diye hava atiyor abi adam lise sirasindaki arkadasina...hayatinda okudugu kitap satiri dönem ödevi icin okumasi gereken yaprak dökümü'nün yekününü gecmemis adam(diziye bakmayin. kitap sadece 90 sayfa), kompozisyondan altmisin üzerinde not almamis adam...karsina gecmis, yazarlik yaptigini iddia ediyor. verdigin ukdeyi doldururken eli titremiyor mu, merak icerisindeyim. "tek cümlelik" entry ile ukde doluyor ya hu. onu ben de yapardim, neden ukde vereyim evladim?

üstelik böyle katilimci ortamlarda yazarlik dedigin "karsilikli" yapilan bir seydir. yani etkilesim söz konusu...
senin yazdigin seviye, benim yazacagim seviyenin de önünü aciyor. hatta disardan gelen adam icin bile bir "sts" görevi görüyor yazilanlar. "burasi böyle" yaftasi kullaniliyor.

oysa ki, keske ana rahmimize dönebilsek. "eski iyidir" demiyorum. nostaljik bir adam olsam da demiyorum...ilerlerken güzellesmek gerekirdi aslinda; ama biz "eheh her yerde kendim olmak zorundayim, burda artik olmayivereyim" diyen adamlarin kit espri anlayislari arasinda sikisip kaliyoruz. norlam yasantimizda seslerini "mute" moduna alip yanlarindan uzaklasabilecekken, sanki bir isyeriymiscesine burda mecburen dinlemek zorunda kaliyoruz.
interaktif sözlük, sadece "eglendigimiz/eglenirken ögrendigimiz" bir platform olmaktan cikiyor ve kismen kasan bir elbise gibi bizi sariyor. aliskanliklarimizdan ötürü fazla kacip kurtulamiyoruz da.
bu da böyle bir degerlendirmemdir, uzun dikilmis.