bugün

nikola tesla nın tanınmaması

AC Akım Jenaratörleri ve Motorları, Radyo, Florasan, Radar, MRI, Lazer Teknolojisi, Robot Teknolojisi, Deprem Makinası ve daha niceleri aslında bu bilim adamı sayesinde günümüzde kullanılabilmekte. Sırp asıllı olan bu dahi bilim adamı aslında bir elektrik muhendisi ve günümüzde kullanılan AC motorları ve akım jenaratörlerinin mucidi.

Hala bugun birisine radyonun mucidi kim diye sorduğunuzda alacağınız cevap Marconi olursa şaşırmayın çünkü bunca yıl bu böyle öğretilmesine rağmen Radyonun mucidi de yine Tesladır ve bu 1943 yılında Amerika Anayasa Mahkemesi tarafından ancak onun ölümünden birkaç ay sonra düzeltilmiş ve radyo Tesla adına patentlenmiştir... Ayrıca florasanın ve radarın kaşifi de Tesladır.

Yine Tesla yaptığı çalısmalarla dünyada ilk defa dünyanın katmanlarindan iyonosferin insanlığın yararına kullanilabilecegini soyleyen ve bunu da kanitlayan bilim adamidir. 19. yuzyilda kesfedilen Iyonosfer tabakası dunyanin uzerinde bulunan ucuncu sira katman olup elektrik enerjisinin ve radyo,ses ve elektro manyetik dalgalarinin kablosuz olarak cok uzak bir noktadan bir diger noktaya tasinmasinda en buyuk rolu oynar. Bu yuzden Tesla iyonosferle ilgili bircok calisma yaparak dunyada yine bir ilke imza atar ve bu amacla dunyadaki ilk radyo yayin merkezi ve kablosuz elektrik tasima merkezi olarak nitelendirebilecegimiz Shoreham, Long Island da 1901-1905 yillari arasinda Wardenclyffe Kulesini insa eder ve bu kule halen ayakta.

Yaptigi her bulus ile gazetelerde ve bilim dunyasinda yakindan takip edilen bu bilim adami ne hikmetse gunumuzde yeterince tanitilmiyor. Sanki gizli bir el olumunun hemen ardindan onu ve buluslarini dunyadan silmek istemis gibi...

Aslinda bircogumuzun dusundugu gibi Edison ampulu bulmus olmakla elektrigin babasi sayilimakta ancak tarih bize bunun yanlis ogretildigini ve gunumuzde kullanilan elektrik ve elektronik teknolojisinin aslinda babasi TESLAdir diye adeta haykirmakta... Dunya uzerinde ilk defa elektirigin bir yerden bir yere kablosuz ve cok yuksek miktarlarda iletebilecegini soyleyen Tesla bunu yaptigi buluslarla da defalarca ispat etmis ve patentlemis ancak zamanin en buyuk elektrik isletmecisi olan General Electricin arkasındaki güç J.P Morgan Tesla`nın kablosuz enerji iletim projesi; enerjinin ücretsiz ve kablosuz olarak doğal ortamlar üzerinden iletilmesi durumunda para kazanamayacak olmasini anlar anlamaz ona sagladigi finansman destegini kesmesiyle bu konuda gelinen basarili noktayi adeta bitirmistir... Eger bu olmamis olsaydi bugun dunyanin heryerinde insanlar elektirigi ya son derece ucuz veya ucretsiz ve yine kablosuz olarak kullanabiliyor olacakti...