bugün

rebel without a cause

Eşşek yükü ile alt metni olan film bence iyi kotarılmış. 2 saate yakın süre içinde devamlı kendini takip ettiren konular var. O yüzden sıkılmıyorsunuz. Normalde geri dönüşlerle anca anlatılabilecek ana konu (aile ile çocuk ilişkisi) sadece bir günde geçen filmde başarı bir şekilde aktarılıyor..

Jim Stark (James Dean) daha lise çağlarında ailesi ile pek bi sorunlu gençtir. bunun üzerine sürekli taşınmaları ve sosyal hayatının sıfır olması onu dış çevreye karşı bayağı bir asi , başı buyruk yapmıştır. kılıbık babasıyla ve caddar annesi ile devamlı kavga etmekte ve babasının acizliği onu yiyip bitirmektedir. sonuçta o da bir çocuktur ve babasının arkasında olmasına ihtiyacı vardır. bunun yanında yan komşuları kendini beğenmiş Judy (Natalie Wood) de ailesi ile sorunlar yaşamakta 16 yaşına bastığı için babası tarafından artık üstürublu olmaya zorlanmaktadır. He bir de eflatunumuz (Sal Mineo) vardır ki insanın yüreği acır. daha çok küçükken anne ve babasını kaybetmiş eflatunu kimse sallamaz. ancak jamienin okula gelmesi ve onunla konuşması ilk başta onu en iyi arkadaşı daha sonra hiç görmediği babası yerine koymasını sağlayacaktır. o kadar ki onu terk etti diye oraya buraya silahla dalacaktır. jamie de hep yapmak istediği iyi bir şeyi onu kurtarmak isteyerek sağlayacak , kendi babasından göremediği babalığı eflatuna yapacaktır..

film dediğim gibi iyi kotarılmış. renkli olması güzel. stüdyo dışında çekilmiş olması insana refahlık veriyor. James Dean hakkaten yakışıklı. o zamanların Brad Pitt i. ona bu kadar benzemesi hakikaten ilginç. sadece fiziği değil oyunculuğu da fazlasıyla onu çağrıştırıyor. son not olarak Jamie nin akşam olduğunda giydiği ve filmin yarısında üzerinden çıkarmadığı kırmızı ceketine ve Judy nin diri göğüslerine hasta oldum..