bugün

sözlükte kahvehane kültürü

sozluk yazarlarinin geneline yansiyan bir kültür. sözümona kahvehane´ye gitmezler. ama kahvehane "ruhu" sadece bu sozlugun degil her sozlugun bence genel problemidir.

kahvehane´de ana konu nedir? : futbol, kadin, politika -memleket kurtarma babindan-, karsilikli dalasma, "ben senden iyi bilirim" muhabbetidir.

burada yapilan genel muhabbet nedir? : aynen de budur. tek eksik burada okey oynayamiyorlar, olsa belki onu da oynarlar.

sozluk´te en cok ya da en az oy alan entry´ler : futbol takimlariyla ilgili olanlardir. gecenlerde en yüksek oyu alan entry bir "fener´linin bir yasliya otobüste yer vermesiyle" ilgiliydi. .demek ki bütün fenerliler bu entry´e paso arti oy vermisler, particilik anlayisi, cogunluk psikolojisi...

en az okunan ve en cok eksi oy alan entry´ler nelerdir ? : bir bilgiyi "tarafsiz" olarak buraya tasiyan entry´ler. gecenlerde alman hizli treni ice3 ´le ilgili entry girdim, teknik özelliklerini yazdim, iste kac vagonludur, lokomotifsiz her vagon kendisini nasil ceker, nasil aerodinamik´tir falan diye... paso eksilediler, bu da bana kapak olsun, yani arkadaslar "kocum öyle sacmasapan seyler bu sozlugun kimyasini bozuyor " mesaji vermek istiyorlar herhalde. acikcasi cok sasirdim, ama ayni hatayi yapmaya devam edecegim.

sozlukler de sozlugun tanimi ; bilinmeyen bir kelime ya da kelime grubunun anlamini ögrenmeye yarayan rehber kitap.

msn var, chat var hem de kac türlüsü, buna ragmen yetmiyor, bir sürü ipe sapa gelmez yazilar yaziyorlar buraya.(arada cok güzel entry´ler girenler de var onlari ayri tutuyorum.)

kardesim cogunun politik bilgisi az, hukuksal bilgi düzeyi düsük, ama hic cekinmeden politik konulari falan yaziyorlar, cok yanlis sonuclara ulasiyorlar tabii, yanit yazmaya kalksan cok uzun oluyor, okunmuyor, yazmasan icin icini yiyor.

aynen kahvehane gibi...aynen o agizla sürtüsmeler basliyor falan. bir de inada tosluyorsun. "eger begenmiyorsan, s.ktir git "diye yaziyorlar. "vikipedi´ye gir, burasi eglence yeri" yaziyorlar... saygi duyuyoruz, feyz aliyoruz..." istedigimi yazarim, sana ne?" diye yaziyorlar....ne güzel, ne hos....

bu tür sozluk türü platformlar istenildigi zaman cok güzel bilgi aktariminin yapildigi yerler olabilirler, cok ise yararlar. bir lise ögrencisinin ciktisini alip okulda, derste konu olarak sinifa aktarabilecegi türden bilgiler yaziyoruz, eksi aliyoruz, hem de böyle bir hisimla, nefretle...adam demek ki "bilgi" yi görünce ardina bakmadan kacmanin pesinde... ne demeli böylesine ?... helal olsun, denir ancak herhalde.

hayir, tabii böyleleri de olacak, ona hic süphe yoktur. ama eger bu bir genel egilimse orada gercekten "kahvehane ruhu"ndan bahsedilebilinir.

ben icimi bir dökeyim de siz gene de eksileyin. ama degerli arkadaslar bir kac konuda cok aydinlattilar beni, kendilerine tesekkür ediyorum, saygilar sunuyorum, onlar lütfen üzerlerine alinmasinlar.

digerleri de üzerlerine alinsin. hatta bol bol eksi versinler.

öneri - sözlügün icine ciddi bir bölüm konulsun, orada sadece bilgi olsun, oraya ayrica üye olunsun, giriste bir test yapilsin.