bugün

adnan menderes e oh oldu deniz gezmiş e yazık oldu

deniz gezmiş'e yazık oldu diyenlerin hiçbiri adnan menderes'in ölümü karşısında oh oldu demez, hayal ürünü bir cümle. çünkü insan olan her insanın yaşama hakkı olduğunu ve bu hakkın her ne sebeple olursa olsun başka insanlar tarafından elinden alınamayacağını bilir.

ancak adnan menderes'in hapiste yaşamış olduğu insanlık dışı uygulamalar ve asılmış olması büyük bir trajedi olsa da, en az deniz gezmiş ve arkadaşlarının olduğu kadar, adnan menderes'in tek kelimeyle, iğrenç ülke yönetme politikasına ön ayak olduğu, toprak reformuna karşı çıkan ilk milletvekillerinden biri olduğu, devlet yönetme işini ticaret olarak gördüğü ve bu yüzden dini kullandığı, "türkiye kendi kendine yeten bir ülkedir" önermesinin yıkılması için (belki isteyerek, belki istemeyerek / bilerek yahut bilmeyerek) ilk adımların onun hükümeti zamanında atıldığı gerçeğini değiş..tirmez...

bunları söylemekte oh adnancığım iyi ki asılmış demek değildir. bundan bu sonucu çıkaran bir inekten nükleer bir santral bile oluşturabilir. biri insan öldürmektir, seçilmiş bir başbakanı asmaktır, demokrasi adına ayıp olması bi yana, insanlık namına ne kadar acıklı olduğu menderes ve ailesinin yaşadıkları asla tartışmaya açık değildir. ama menderes hükümetinin yaptıkları / yapamadıkları tartışmaya açıktır. ikisi de apayrı platformlardır. elma ve armutu aynı yerde napmıyoruz?
toplamıyoruz.

edit : kaldı ki hatırla sevgili dizisinde menderes'in yargılanma süreci olsun, asılması olsun, yaşadığı acı en duygusal en gerçekçi olarak yansıtıldığı bölümlerdi.