bugün

floransa

floransa, sınırları içerisinde güzelliğin her türlüsünü barındıran bir sehirdir. toskana nın yuvarlak tepelerinin ortasında yer alan ve arno irmağı tarafından ikiye bölünen şehir, coğrafi bakımdan italya nın hemen hemen tam merkezinde bulunmaktadır. floransa ya girmeden önce şehrin tamamına yakının görülebildiği michelangelo tepesine çıkıp ordan huşu ve huzur içinde şehre bir bakın ve doyumsuz manzaranın tadını çıkarın.

eski floransa nın 2 ana meydanı var. piazza della repubblica, floransa nın en ünlü ve en eski kafeleri bu meydan üzerindedir. etrafta birçok sokak çalgıcısının olduğu güzel yemek yiyip kırmızı siena şarabını yudumlayabileceğiniz güzel bir meydan. (ben floransa nın akşamlarını daha çok sevdim) burada yeni pazar var. orada alışveriş yapıp (çantalar ve güzel şapkalar bayanlar için var) domuz heykeline para atıp dilek dileyebiliyorsunuz.

uffizi galerisi, italya nın en büyük galerisi olup floransa nın içinde gotik erken rönesans rönesans dönemine ve sonraki dönemlere ait bir çok resme ev sahipliği eder. genelde etrafında herzaman içeri girmek için kuyruk vardır. saat 3 gibi kuyruğa girerseniz daha az beklersiniz. (minimum 45 dakika) . içeri girince direkt üçüncü kata çıkın ve başlayın resimleri gezmeye.

geldik öteki ana meydana ve benim bu turda en sevdiğim yere piazza della signoria yani sinyorlar meydanı.

bu meydanda pandomim gösterileri, sokak çalgıcıları devamlı gösteriler yapıyor. insanlar eğleniyor. uffizi galeriside hemen palozzo vecchionun yanında. ben halk loncasına oturdum. arkadan sokak çalgıcılarının sesleri geliyordu. ( hotel california, sound of silence, shape of my heart).

insanlar hareket ediyordu. kimi resim çekiyordu, kimi dondurma yiyordu, kimi sevgilisine sarılmış yürüyordu, çoçuklar koşuyor güvercinler ordan oraya konuyorlardı. kendimi zamanın dışında insanları ve dünyayı izlerken buldum bir anda. bütün dünyevi sıkıntılarım yokolmuş ve huşu içinde orda oturdum insanları seyrettim.

burada da yemek yenecek güzel kafeler var güney e doğru yaklaştığımız için garsonlar cana yakın. aynı şekilde akşamları ponte vecchio üzerinde sokak çalgıcıları oluyor ve güzel hareketli bir yer oluyor. kesinlikle ve kesinlikle floransa yı akşam görmeden dönmeyin. akşam sokaklarında dolaşın sinyorlar meydanına gidin oradan cumhuriyet meydanına gidin, köprüden arno nehrine bakın. çok güzel korunmuş bir şehrin tadını çıkarın.

ordan nehir kenarında olan capocaccia adlı bara gidin (nehir kenarında en kalabık olan yer) içkinizi alın oralarda barın kenarında snack bardan biraz sandöviç alın gidin nehir kıyısına içkinizi için . yada dışarda yer bulursanız minderlerde oturun güzel kızları ve erkekleri kesin. yanınızdaki insanla muhabbet edin. tekrar başka bir kokteyl deneyin (mojito, americano vs. vs. )

gezdiğim yerler içinde beniş en çok etkileyen floransa ydı. tarihi korunmuş şehir, sokak çalgıcıları ile huzur bulduğum güzel bir şehir.