bugün

the black dahlia

en ünlü çözülememiş suç vakalarından biri olan cinayet.
kurbanın adı elizabeth short idi ve hem gece hayatına düşkün genç ve güzel bir kadın hem de gelecek vaat eden bir oyuncu hatta zaman zaman şarkı söyleyen bir isimdi.
bedeni bir apartman bloğunun gerisindeki boş arsada, bebek arabasıyla bebeğini gezdiren bir anne tarafından bulundu.
bir sürü şüpheli isim öne sürüldü. bunlardan bazıları elizabeth short ile arkadaşlık ve ilişki yaşamış erkeklerdi.
en ilginç teorilerse seri katillerle ilgili olanlardır. bazılarına göre cleveland' da göçmenleri ve eşcinselleri öldüren ve hala kimliği bugün bile bilinmeyen seri katilin yolu los angeles' a düşmüş ve bu korkunç cinayeti işlemiş. bu iddiayı kabul edilebilir kılansa aynı cleveland kurbanları gibi short' un vücudunun parçalanmasıydı. vücudu ortadan ikiye ayrılmıştı. ama uymayan parça yüzünde açılmış kesiklerdi. katil sadistik biçimde gülümseme oluşturmak için dudak kenarlarından yanağa doğru iki yöne kesik açmıştı. sanki bu hem kişiseldi hem de polis ve basınla dalga geçmek içindi.
diğer seri katil teorisi ise texas ile arkansas arasında bulunan texarkana kasabası ve çevresinde çiftleri öldüren, yine bugün kimliği halen merak konusu olan seri katildi. kabullenilen yanı son bulunan ve bu seri katile ithaf edilen kurbanın aynı short' a yapıldığı gibi ortadan ikiye ayrılmış olmasıydı. ancak bu seri katil genellikle çiftleri, nadiren de erkekleri öldürüyordu. bu da teoriye uymuyordu.
ne yazık ki bu cinayetin cani failinin kimliği hala saptanamadı.

not: kaptırıp yazarken unutmuşum. black dahlia, elizabeth short' un sahne adıydı.