bugün

tanrı nın hıristiyanları müreffeh yaşatması

12. 13. Yyılda onlar da sözelciydi, papaz çıkıp bi isa, jesus diyodu, seke seke sokaklarda umarsızca geziyorlardı.

Sonra veba geldi, içinden cenaze çıkmayan ev kalmadı....kadınlar jesus aşkına, kilise aşkına örtünüyolardı...ama o çok sevdikleri papazlar, her hafta günah çıkarttıkları papazlar, babalarını, annelerini, kocalarını, abilerini ölümden koruyamamıştı...

Kilise ilk yenilgisini "veba"ya karşı aldı...hele almanlar çok dindarlardı. Kadınları çok muntazam gerçek bir katolik rahibe gibi örtünürlerdi...

Eteklerini yırttı kadınlar, başlarına bağladıkları başlığı takmamaya başladılar.. keşiş ve papazları kuytularda öldürmeye başladı halk...o zamanlar çok sinsi sinsi öldürüyolardı, kadınları yem olarak kullanıyolardı, kim kadınlara bişey derse, bi hafta yaşamıyodu o.

Derler ki, ilk mini etekli kadını dünya 1353 yılında stuttgart'ta gördü !!

Kilise de aptal diil, keşişlerin bira üretmeye başlaması tam da bu döneme rastlar.

Derebeyleri, halkta oluşan bu kilise düşmanlığını gördü, kiliseye gitmek isteyenden para almaya başladı, kiliseye yardımı kesti...bu halkta büyük memnuniyet yarattı!

Bu durum, üniversitelerin kurulmasına sebep oldu...dünyada ilk üniversiteler almanya da kurulmuştur!

Üniversitelerin kurulması da rönesansa sebep oldu!!

Batı halkları sözelci blabladan, sayısalcılığa kaydı.

Bu bile kiliseye duyulan nefreti dindirmedi, o yüzden dindarlar, dinin bari bi kısmını kurtaralım diye protestanlığı icat ettiler.

Bugün de doğulular, tanrı batıyı kayırıyor diyorlar. Tanrı aazına sıçtı batının!! Vebadan, 2 dünya savaşından fazla insan öldüğünü söylerler.

Veba, çok şey öğretti batıya...

Bak üniversiteyi stuttgart'ta diil tübingen de kurdular---> çünkü stuttgart'ta adam kalmamıştı!!