bugün

türk demek müslüman demektir

türklüğü islam ile özleştirerek türk tanımını islam ile ifade etmek, türk varlığının-kültürünün temelini islam dinine (veya başka din-inançlara) indirgemek için embesilite (geri zekalılık) seviyesinde zekaya sahip olmak gerek.
bir insan kalkıp dedesini nenesini yok sayarak babam annem olmasaydı da olurdu diyerek sadece onun doğumunda yer alan ebeye, doktora varlığını-dünya'ya gelmeyi indirgemesi ne kadar akıla zekaya yatarsa; türklüğü de islam veya hristiyan ya da yahudilik, budist, şamanistliğe indirgeyip türklüğün varlığını dine bağlamanız o kadar akla ve zekaya uygun.

bu cahiller yüzünden ırkçı faşist olacağız yakında.
benim türk olmamda etken türkiye cumhuriyeti değildir. türklüğümü bana türkiye cumhuriyeti vermedi. benim babam romanya'dan gelmiş. romanya'da babam da dedem de türk olup ben de türkiye cumhuriyetinde türk'üm. benim türklüğümün temeli ne islam (veya başka din-dinsizlik) ne de benim türklüğümün temeli başımda dalgalanan ay yıldız bayraktır. benim başımın üzerinde dalgalanan ay yıldız değil haç olsa da türk'üm, sabah okunan ezanlar değil de çalan çan sesleri olan ülkede yaşasam da türk'üm.
rahmetli babam gözü dolarak çocukluğunu yaşadığı romanya'da ki kasabayı anlatırdı. dedemi tanımadım ama babannem ağlayarak anlatırdı; gemilere binmeden önce limanda hangarda bir yerde erkekleri bir yerde çocuk ve kadınları toplamışlar. babannemin altın kemerini bilezik ve yüzüklerini gerdanlığını aldıklarını anlatırdı. dedemin altın köstekli saatini aldıklarını ve kabzası kını altın kaplama değerli taşlar olan kılıcını aldıklarını anlatırdı. değerli bir şeyim yok param yok diyenleri çırılçıplak soyup aramışlar.

bu ülkeye sadece üzerinde ki elbiselerle gelmişler. ne para ne ziynet alabilmişler ne de evlerini tarlalarını mallarını mülklerini satabilmişler.
onlar türklüğünü ne romanya sayesinde ne türkiye cumhuriyeti sayesinde kazanabildi, koruyabildi. onların romanya'da kaybettiği veya bizim türkiye'de kazandığımız şey mal mülk paradan başka bir şey değil.
romanya'da kalan dedemin babaannemin kardeşleri ve onların akrabalıklarıyla bizim akrabamız olan insanlar var. ne onlar romanya'da ne biz türkiye'de türklüğümüzü bu devletlere borçluyuz.
devletler artık bir kimliğin kültürün ırkın yegane temeli ve varlığının sebebi değildir.
bugün ben kalkıp başka ülkeye gitsem de türk'üm.
ben islam dininden çıksam da türk'üm. zaten benim dinimin islam olmasında en büyük etken akıl-düşünce-sorgulama.
bir yaratıcı inancı sonucuna varınca cevabı kur'an da buldum. ne falanca hoca şeyh şıh tarikat cemaat mezhep, ne falanca ülke, bayrak, ne de aile toplum, ne bir devlet kurum kişi yapı hatta; kur'an bile okumadan yaratıcı inancına eriştim. kur'an okuyunca bende ki yaratıcı inancına uyduğunu görerek islam dini seçtim.

herkesin içinde bir memleket özlemi vardır. benim içimde memleket özlemi yok. benim için edirne ise kars da aynı. sadece içimde özlem duyduğum ve gidip görmek gezmek istediğim yer babamın hasretle anlattığı babaannemin ağlayarak andığı romanya'da ki toprakları memleketi.
oralara gidip görmek isterdim, babamın atamın yurdu hasreti ve oradan bir toprak alıp babammın ve mezarımın üzerine koymak isterdim.
bu ülkede-ülkemde memleket vatan hasreti çekiyorum desem yanlış olmaz.

türk deyince türk'ün vatan tanımı belli bir toprak parçası değildir. bunu en iyi anlatan mental yaklaşım arif nihat asya'nın bayrak şiirinde görürüz.
Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:
Yer yüzünde yer beğen!
Nereye dikilmek istersen,
Söyle, seni oraya dikeyim!

burada bayrak olgusunda anlatılan kutsallık değil de bir hakimiyet mülkiyet esasıdır.

din de öyle, bunun için türk denen ırk-millet-kültür binlerce yıldır insanlık tarihinde çok farklı inançları benimsemiştir, çok farklı coğrafyalarda farklı kültürlerle yaşamış-iletişimde bulunmuş ama asla varlığını yaşadığı coğrafya ve bu coğrafyada ki başka kültüre kendi varlığını indirmemiştir.

kendinizi bir ırk kimlik inanç içinde görebilir ve tarif edebilirsiniz. ilk önce kabul ettiğiniz olgunun temelini varlık değerlerini bilin.
bundan sonra kendi aidiyet duygunuzu tanımlayın. kültürünüz kimliğiniz ister türk olun islam olun isterse türk-islam sentezi olsun temel değerlerini bilin. sonra bu değerleri ister ret edin ister kabul edin ve ben buyum deyin. senin öyle olman o değerlerin esas temeli anlamına gelmez ve temel değerleri değiştirmez.