bugün

istanbul valiliği nin alkol yasağı genelgesi

eğlencenin kumarın içkinin başkenti las vegas da eline içkiyi alıp sokaklarda kamuya açık yerlerde içemezsin ama araba içinde içebilirsin. limuzin içinde hem şehir turu yapıp hem şampanya patlatırsın.

böyle sayısız örnekler verilebilir. bu uygulamaların temelinde içki yasağı yok. daha doğrusu konu içki bile değil.
şaşırdınız değil mi? konu içki ve içki yasağı ise neden asıl konu içki ve içki yasağı olmuyor diyorsunuz.
anlatayım efendim...
birinci neden ekonomik ve güvenliktir. ikinci neden dini kaygılar dinci lobilerin etkilerindendir.
ekonomik, güvenlik derken; benim gibi amale 20 dolar verip 750ml jack daniel's alsa bunu sokakta park da içse veya yasak diye barakasında çadırında merdiven altında evinde (nerede kalıyorsa) içse ekonomiye 20 dolarlık (avrupa ortalaması 25 euro) katkı yapar. bir şişe içki ekonomiye amerika da 20 dolar/avrupa da 25 euro kazandırması ekonomi açısından zarardır.

içki şişesinin çöpe gitmesi, geri dönüşüme yollanması, toplama taşıma süreci ile içkiye bağlı rahatsızlıkların sağlık sistemi/sağlık sigortası üzerinde yükün finansmanı vs konuları düşünün.
o bir şişe içkinin içilme ortamını düşünün. bir mekanda içilmesiyle, bir park veya cadde sokakta ya da evde içilmesi o içkinin ekonomiye katkısını değiştirir. bir mekanda içilen içki istihdam demektir. içki yanında tüketilen diğer atıştırmalıklar vb ücretler ile ekonomi içinde artan katkılar bir yana alkol tüketimini mekanda içilmesiyle azalır.

amerika da içki yasağı yaşandı. dünya'da en güçlü yobaz takımı amerika'da vardır. bu yobaz takımının kıçını yalayan ve ben daha iyi yalarım diye yarışan demokratlarla cumhuriyetçiler bir oldu içki yasağı getirip bu yobazlara ne istedilerse verdiler(!) sonuç olarak 13 yıl süren içki yasağı dönemi (prohibition era) mafya suç örgütlerine yaradı. yasak yıllarında suç örgütleri sayısı 6 kat arttı. mafya inanılmaz kazançlar elde etti. alkol yüzünden işlenen suçlar arttı, alkole bağlı ölümler kazalar arttı. alkol yüzünden iş gücü kaybı arttı. alkol yüzünden kronik rahatsızlıklar arttı. alkol tüketimi arttı. alkol günah diye cennet vadeden yobazlar ülkeyi siyasilerle birlikte cehenneme çevirdi. 13 yıl sonra amerika içki yasağını kaldırıp suç oranlarını mafyayı alkol tüketimi fazlalığını alkole bağlı ölüm ve hastalıkları kazaları kabul edilebilir seviyeye çekti. yobaz takımının güç gösterisi ve yobaz kıçı yalayan siyasetçiler amerika'ya çok ağır bedel ödettirdiler.

şu an amerika'da kontrollü uyuşturucu serbestliği tartışılıyor. yasak olan şey denetlenemeyen şeydir. denetim olmadığı için kontrol da edemezsiniz. kontrol edemediğiniz için getiri kazanç vergi de sağlayamazsınız. vergi sağlayamadığınız için mafyayı terörü kara para kazananları beslemiş olursunuz. mafya terör suç örgütlerini besleyen politikalarınızı başarılı göstermek için benim gibi amelenin central park da elinde bira ile dolaşmasına ceza kesersiniz. her yasak veya dolaylı olarak vergi gümrük ile yapılan yasaklamaların maliyeti açılımı budur.

amerika'da içki yasağında gördül ki; devlet yönetmek hükümet olmak ciddi bir iştir.
kanun çıkarmak daha da ciddi bir iştir ki bu kanun yürürlükte işler hale gelmesi/uygulanması lazım.
devlet de hizmet etmek çalışmak tüm bunlardan daha önemlidir ki; başkalarının düşünmediği/düşünemediği şeyi düşünüp hesap etmelisiniz ve komik duruma düşüp temsil ettiğiniz makama zarar vermemelisiniz.