zonguldak

başına geçen her yönetici geri kafalı tipler olduğundan senelerdir hiçbir bokun değişmediği bir şehir.

boş buldukları her yere madencilikle ilgili bir şeyler diktiklerinden herkesin aklında seması, suyu kapkara bir şehir canlanıyor. (çok da haksız sayılmazlar. hala doğalgazın gitmediği, kışları kurum ve isten geçilmeyen yerler var.) şehrin ortasındaki lavuar alanını yıktılar ama sanki estetik bir bokmuş gibi o lavuar kulelerini sik gibi ortada bıraktılar.
görsel
yine şehrin ortasına bir "anıt" diktiler ama görenin gözleri kanar.
görsel
(başkanım şöyle bi fikrimiz var. siyah blokların üstüne yamuk bi fontla zonguldak yazacaz. ama "O" harfi yerine kalp koyacaz başkanım. yani çok değişik bi şey olacak. ehe.)

her yerde madencilikle ilgili bir şeylere rastlıyorsunuz da buranın "madenci şehri" denecek hali mi kalmış?
ulan ttk* bile battı gitti. her sene kömür üretimini azaltıyor, emekli olanların anca yarısı kadar işçi alıyor. 2000' lerin başında 2,4 milyon ton üretim yapan ttk bugün 700 bin ton üretim yapabiliyor.

geçen senenin raporundan bir kısmı yazayım daha iyi anlayın durumu. "1980’li yılların başında ülke toplam taşkömürü tüketiminin %80’i yerli kaynaklardan karşılanırken, 2019 yılında gerçekleşen taşkömürü tüketiminin sadece %3’ü yerli kaynaklardan (TTK ve havza üretiminden) karşılanmıştır."
işte bu %3 lük dilimin 7/10' si zonguldak' tan.

al sana kömürün başkenti, madenci şehri.