bugün

kimi raikkönen

Dün akşam instagram hesabından yaptığı paylaşımda 2021 formula 1 sezonunun sonunda emekli olacağını açıklamıştır.

2003 sezonunda Schumacher'in baskın döneminde olması ve 2005 sezonundaysa pistteki en güçlü ancak bir o kadar da güven sorunu yaşatan aracı sürmesi nedeniyle bu sezonlarda şampiyonluğa çok yaklaştı ama bunu bir türlü başaramadı.

Güzel bir yılın güzel bir yarış serisi olan 2007 formula 1 sezonuna müthiş bir üçlemeyle (pol pozisyonu, yarış birinciliği ve en hızlı tur... bundan iyisi, şamda kayısı.) başladı (bkz: 2007 avustralya gp) ve sezonun son yarışında (bkz: 2007 brezilya gp) yapması gerektiği şekilde neredeyse kusursuz bir şekilde yarışarak pilotlar klasmanında hamilton ve alonso'nun sadece 1 puan önünde sezonu tamamladı ve sonunda şeytanın bacağını kırarak dünya şampiyonu oldu.

2008 sezonu, bana göre, Kimi'nin f1 kariyerindeki kırılma noktasıydı. Bunun sebebinin ne olduğuna dair bilgiler pek çok yerde bulunmaz ama internette birazcık zaman geçirildiğine bu sezondaki beklenen performansı göstermemiş olmasının ana nedenlerinin; f2008'in yarışlara, kimi'nin sürüş tarzına uygun olmayacak şekilde ayarlanması (tıpkı schumi'nin f2005 ile yaşadığı lastik sorunu gibi) ve fernando alonso'nun ferrari'ye bir şekilde yerleştirilme çabası (bu olaylar, internette "santander gate f1" olarak aratıldığında görülebilir. Her ne kadar facebook dedikodusu gibi görülse de kimi'nin ferrari'ye tekrar döndüğü zamanlarda ferrari'nin ondan özür dilemesinin sebebi aslında budur.) olduğu söylenebilir.

Her neyse, birazcık rahatlayalım. 2009'da tek bir galibiyet elde etti (bkz: 2009 belçika gp) ve yılın sonunda f1'den wrc'ye geçti, hatta nascar'a bile katıldı. 2012'de tekrar f1'e döndü ve telsiz konuşmalarının damgasını vurduğu sezonun son yarışını (bkz: 2012 abu dhabi gp) kazandı. 2013 sezonuna güzel bir başlangıç yaptı (bkz: 2013 avustralya gp) ama Lotus'un, gerektiği gibi maaş vermemesi üzerine takımla yollar ayrıldı ve Ferrari'ye geri döndü. 2014'te geçilen turbo-hibrit çağında ise beklentilerin altında kalmasına rağmen 2017 ve 2018 sezonlarında, tüm yarışlarda olmasa da, hatırı sayılır sonuçlar elde etti ve o gün, o yarışta (bkz: 2018 amerika gp) hepimiz tekrar gülümsedik ve şu ana kadar kazandığı en son yarış olarak tarihe geçti.

2018 sezonunun ardından yuvasına, Sauber'a (Takım, çok geçmeden ismini Alfa Romeo olarak değiştirdi.) geri döndü. Aslında bu hareket, bir sona doğru yaklaşıldığının habercisiydi. Hâlâ takımın adeta ağabeyi gibi davranarak tecrübeleri ışığında takımın yol katetmesine katkı sağlıyor ancak dünkü haberden sonra onu, büyük ihtimalle, bir daha pistte yarışırken göremeyeceğiz.

Açıkçası salya sümük ağlamak gibi tepki verilecek bir haber değil ancak bizi üzmüştür çünkü formula 1'in formula 1 olduğu zamanlara bizzat tanıklık etmiş olan pilotlar yavaş yavaş sahneden iniyor. Aynı durum maalesef Alonso'nun emekliliğini duyurduğu zaman da yaşanacak.

Bu kadar hüzünden sonra yazımızı güzel bir şekilde bitirelim.

Kimi; gerek pistte gerekse pist dışında bizi mutlu kıldığın tüm anlar için sana çok teşekkür ederiz. Sana sağlıklı ve mutlu bir hayat dileriz!

Görüşmek üzere!