bugün

ayna nöronlar

ilk olarak italya'da parma universitesi'nde giacomo rizzolatti'nin önderliğindeki araştırma gurubu tarafından macaque maymunlarının beyinlerinde P5 bölgesinde şans eseri keşfedilen nöronlardır. macaque maymunlarının beyinlerindeki bu bölge motor hareketleriyle es zamanlı olarak aktive olmaktadır. bu sebeple beyindeki bu merkezin motor hareketlerin kontrol edilmesiyle ilgili olduğu düşünülmektedir. başka bir deney esnasına macaque maymunlarının beyinlerindeki bu bölgedeki nöronların sadece hareketlerin uygulanması süreçlerinde değil ayni zamanda hareketlerin gözlemlenmesi süreçlerinde de aktive olduğu ortaya çıkmıştır. bir motor hareketinin hem uygulanması hem de gözlemlenmesi süreçlerinde aktive olan nöronlara ayna nöronlar ismi verilmiştir.
macaque maymunlarında olduğu gibi insanların beyinlerinde de motor hareketlerinde aktive olan kısımlar vardır, bu alanlara motor area ve premotor cortex ismi verilmiştir. tipki macaque maymunlarında olduğu gibi insanlarda da bu bölgeler hareketlerin uygulanması ve gözlemlenmesi süreçlerinde es zamanlı olarak aktive olmaktadır. ayrıca insan beyninde ayna nöronların supplementary motor area, the primary somatosensory cortex ve the inferior parietal cortex bölgelerinde de aktive olduğu one sürülmektedir.

ayna nöronların keşfi sadece nörobilim icin değil felsefe ve sosyal psikoloji disiplinlerinde de önemli bir dönüm noktasıdır.