bugün

einstein

Onu bilime yönlendiren iki çocukluk olayı vardı. ilki amcasının ona verdiği pusulaydı. O pusulanın yön çubuğuna baktığında uzaydan bir kuvvet ile hareket ettiğini düşünmüştü. Diğeri ergenlikte tanıştığı bir öklit geometri kitabıydı. Gelenekleri gereği yoksul bir öğrenciyi her hafta evlerine davet edip sohbet ederlermiş. O öğrenci öklit geometrisini einstein’le tanıştıran ve onun bilim merakını körükleyen kişilerden biriydi.

Babasının elektrokimya fabrikası iflas edince ailecek italya’ya taşındılar ve einstein burda liseyi tamamlarken ardından zürih politeknik üniversitesinin fizik ve matematik bölümünde eğitim görmeye başladı. Üniversite geleceğin bir evi ayakta durmasını sağlayan formüllerini ezberleyen fizikçileri ve öğretmenleri yetiştirirken o, evin ayakta kalmasını sağlayan fizik kurallarının nasıl işlediğini merak ediyordu. Üniversite bittikten sonra üniversitede asistanlık yapıp çalışmalarını sürdürmeyi planlarken hiçbir üniversiteden kabul almayınca babasının torpiliyle bir patent ofisinde haftanın 6 günü patent inceleme memuru olarak çalışmaya başladı. Çalışma mecburiyetinin nedeni ise sevgili Milena’nın hamile olmasıydı. Bu dönemde hem yeni olan icatları inceliyor hem de kafasındaki teoriler üzerine çalışıyordu ve bu tempo içinde mucize yılı olarak adlandırırlan 1905 senesinde bilim dünyasını sarsacak 4 makele yayınladı.

ilk makale ışığın hem parçacık hem dalga olduğunu ve fotoelektrik etkinin ışığın maddeyi aydınlattığında ortaya çıkan elektronlar olduğunu ortaya koydu. Bu kuram otomatik kapılar, sensörler, gece görüş gözlüğü, dedektörler gibi icatlara kaynaklık etti. ikinci makalesi olan brown hareketiyle hareket ve boyutunu hesaplayarak atomun varlığını kanıtladı. Üçüncü olarak özel görelilik ile uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklayarak ışık hızının herkes için sabit algılandığını ortaya koydu. E=mc2 formülüyle kütlenin enerjiyi, enerjinin kütleye dönüşme kuramını ortaya atarak atom bombasının bulunmasına neden oldu

Son olarak 1907’de yayınladığı ve yayınladıktan 30 sene sonra kanıtlanan genel görelilik ile kütle çekiminin nesnelerin kütlelerinden değil uzayın eğiriliğimden kaynaklandığını ortaya koyarak newton fiziğini de yanlışlamıştır. Bu kuramın 30 sene sonunda doğrulanmasının nedenleri arasında einstein’ın yaptığı ve sonradan düzelttiği hesap hataları, gök bilimcilerin gözlemlerini yanlış analiz etmesi, dünyanın savaş içinde ve bilimin savaşa yönelik icatlara yönelmesi, bilim insanlarının savaştan dolayı çalışmalarının duraksaması ve teoriyi kanıtlamak için yapılacak ay tutulmaları zamanında havanın kötüleşmesi gibi durumlar vardır.

Bu süre içinde einstein milena’dan genel görelilikten alacağı nobel fizik ödülünün parasını kendisine verme vaadiyle ayrılır ve kuzeniyle evlenir. Fakat einstein nobel fizik ödülünü genel görelilik ile değil fotoelektrik etki kuramıyla alır. Einstein Dönemin nazi hareketleri nedeniyle çalışamayan 40 bilim insanının Türkiye’ye kabulü için ismet inönü’ye mektup yazar fakat ismet inönü maaşalarını karşılayamayacakları gerekçesiyle daveti reddeder. Daha sonra Atatürk işe al atar ve einstein ve 40 bilim insanını Türkiye’ye davet eder. Einstein ABD’nin olaraklarının daha iyi olmadı nedeniyle gelmese bile 40 bilim insanı Türkiye’deki üniversitelerde eğitim vermeye başlar.