bugün

yavuz bingöl

artık TRT yasaklısı bir sanatçıdır.

--spoiler--
Demokratik açılımların arka arkaya geldiği Türkiye"de Kürtçe açılımına öncülük eden ve Kürtçe kanalın hazırlıklarını tamamlayan TRT"de yıllar öncesinde kalan sanatçı ambargosuna geri dönülmesi şaşkınlık yarattı. TRT"nin ünlü türkücü ve oyuncu Yavuz Bingöl"e ambargo uyguladığı belirlendi. Yavuz Bingöl"e ekran yasağının nedeninin 1 Mayıs olaylarında polisin orantısız güç kullandığına ilişkin eleştiri yapması olduğu da ileri sürüldü.



JÜRi OLDU YASAK KONDU

Bingöl 2008 yılının Nisan ayında yayına başlayan "Altın Adımlar" isimli halkoyunları yarışması programında TRT"nin Müjde Ar ve Aşkın Nur Yengi ile birlikte jüri üyeliğini yaptı. Canlı yayınlanan program sırasında Yavuz Bingöl, 1 Mayıs olaylarında polisin orantısız güç kullandığını belirterek, "50 yıldır bu ülkede her 1 Mayıs"da işçi, öğrenci , memur dövülüyor. şu görüntülerden utanacak ve engel olacak bir yetkili yok mu?" diye sormuş ve eleştiride bulunmuştu. Bu açıklamaya stüdyodaki konuklar alkışlarla karşılık verirken, protol sıralarında oturan ve RTÜK istanbul bölge müdürü olduğu sonradan anlaşılan bir kişi "siyaset yapma" diye tepki göstermişti. Bu olayın TRT içinde yoğun tepki doğurduğu ve TRT genel müdürü ibrahim Şahin"in de yaşanan bu olay nedeniyle öfkeli olduğu ileri sürülmüştü.

VE YASAK

işte ne olduysa ondan sonra oldu ve Yavuz Bingöl"e TRT ekranları kapatıldı. Bingöl kendisine ekran yasağı uygulandığını bile anlayamadan TRT ile bağları kesildi. Ancak bir kaç hafta önce "Sen Türkülerini Söyle" isimli türkü yarışması programına konuk jüri üyesi olarak çağırıldı. Bingöl kabul etti. Ancak TRT yetkilileri ikinci kez aramadı ve programa çağırmadılar. Bunun ardından TRT int kanalında yayınlanan "Tatlı Dilli Güler Yüzlü" isimli programa konuk sanatçı olarak davet edildi. 5 Ocak Pazartesi yayınlanacak programın çekimleri için önceden Ankara"ya gelen Bingöl, bir sürprizle karşılaştı.

Program sorumluları bir kez daha iptal kararını ilettiler. Bu gelişme üzerine Bingöl ve menejeri Erden Demir, TRT içinde ikinci kez yaşanan iptalin nedenini araştırdılar. Ve o zaman ekran yasağı uygulandığını öğrendiler.



BiNGÖL: "iNANAMIYORUM"

internethaber"in ulaştığı Yavuz Bingöl, konuyla ilgili, "Ben böyle bir ekran yasağı uygulandığına inanmak dahi istemiyorum. Bir yanlış anlama olmuş olabilir. Çünkü, TRT"yi özel kanallarla yarıştırma, dünyaya açma ve demokratik bir yapıya kavuşturma hedefindeki sayın Şahin böyle bir talimat vermiş olamaz. 21. Yüzyıl Türkiye"sinde sanata ve sanatçıya yasak koymak anlaşılabilir bir şey değildir. Bize böyle bir bilgi geldi ancak doğru olmadığına inanmak istiyorum. Aksi demokratik bir ülkeye yakışmaz. Benim ülkeme yakışmaz!" dedi.
--spoiler--