bugün

merkez bankası

Kendi dolarları bitti, kasasındaki elâlemin dolarlarını satarak tl'deki çakılışı yavaşlatmaya çalışıyor. Bakın, durdurma ihtimâli yok. Tek dertleri yavaşlatmak.

Bu sürede hükûmet de bir yerlerden para bulmaya çalışıyor ama o da nafile. Tüm ülkeler, tüm küresel para babaları kendi ceplerinin derdine düşmüş durumdalar.

Türkiye'nin en önemli döviz kaynağı yazın gelen yabancı turist ve yaş meyve-sebze. Şu şartlarda turist yalan. Ortalama zekâya sahip hiç kimse, şu durumda, bırakın uluslararası yolculuğu; mecbur kalmadıkça evden işe bile gitmez. Yaş meyve-sebze konusu ise mevsimlik işçilere kalmış durumda. Şehirlerarası seyahât kısıtlaması varken de imkânsız. Diyelim ki kısıtlama kaldırıldı; bütün ülkeler gıda ihracını durdurmuş durumda. Biz elimizdekini satarsak kışın aç kalırız.

Demem o ki Türkiye Cumhuriyeti freni patlamış kamyon gibi moratoryuma gidiyor. abd'ye swap için yalvarmaları, imf'yle kapalı kapılar ardında yapmaya çalıştıkları anlaşma, çhc'den dilenmeleri... Hepsi nafile. Ekonominin içine öyle bir ettiler ki iki ucu değil, her yeri boklu değnek.

Bu salgın da bahaneleri oldu. işler iyi giderse şahsım'dan, böyle giderse covid-19'dan.