bugün

almanya covid 19 ile nasıl mücadele ediyor

Almanyada ölüm sayisinin henüz (!) düsük olmasinin sebebi ilk vakalardan cok erken haberdar olmalari. Italya virus yayildiktan sonra anca harakete gecmis ve almanyaya kiyasla daha az sayida test yapiliyor.
Bu almanlar virusu daha kolay atlatiyor anlamina gelmiyor; daha cok italyada resmi sayilardan cok daha fazla vaka var anlamina geliyor, cünkü almanya gibi ilk andan itibaren cok sayida testler yapmamislar. hastaligi hafif atlatan ve virusu kaptigini bilmeyen bir cok kisi oldugu kesin. Resmi sayilar ise daha cok hastaligi agir gecirenleri kapsiyor ve bu agir vakalarin bir cogu tabi ki hayatini kaybediyor. Bunda tabiki italyanin yetersiz saglik sisteminin de katkisi var.

Ayrica sunu da eklemek gerek; italyada ölenlerin ortalama yasi 80 civarinda. Almanyada virusu tasiyan insanlarin cogunlugu 60 in altinda. Yani risk grubundan degiller. O yaslarda bu virusu kaptiginizda almanya da olsa sizi kurtaramaz. Almanyada virusun bulastigi bir huzur evinden 9 kisinin ölmesi bunun cok iyi bir örnegi.

Ayrca sunu da söylemeden gecemeyecegim. Her firsatta kendi Ülkenizi elestirmek icin sebep aramayin. Almanyanin cok iyi bir saglik sistemine sahip oldugu dogru, cünkü almanya cok gelismis bir ülke, ekonomisi cok güclü bir ülke. Yalniz ülkelerin gücü yalnizca kendilerini yönetenler tarafindan belirlenmiyor. O ülkede yasayanlar o ülkeyi güclendiriyor. Yaptiklari islerle, ekonomiye katkilari ile, egitime bilime katkilari ile. Oturdugun yerden; ya Almanya söyle iyi, biz söyle kötüyürüz diye sikayet edeceginize, ben bu ülkenin gelismesi ve güclenmesi icin ne yapalirim diye düsünün.