bugün

fallout 3

sonunda çıkmış olan oyundur. oyunu öğrenci olduğum ve param zaten sigarama yol parasına ve kitaplara ancak yetiştiği için internetten indirebildim. oyun ile ilk izlenimlerimi aktarayım:

öncelikle oyunun cadılar bayramı öncesinde çıkmış olması, oyunun yayınlanma sürecinde bazı yapay hızlandırmalar olabileceği izlenimi veriyor. zira oyunun bir çok yerinde çok çok ufak sayılabilecek olmasaymış mükemmel olurdu diyebileceğiniz hatalar mevcut.

oyun grafik konusunda oldukça gelişmiş bir motora sahip. yanlış bilmiyorsam devasa alanların gösterilmesinde oldukça başarılı olan oblivion motorunun daha geliştirilmiş bir versiyonu kullanılmış.

oyunu his 4850 kartımla oynuyorum. bu kartı 280 usd civarı bir fiyata edinebilirsiniz.
1680*1050 çözünürlükte hdr açık, bütün efekler maksimumda, AA ve AF kapalı şekilde oldukça akıcı bir şekilde oynayabildim.

ATMOSFER:

fallout 3 ilk duyurulduğunda ve bethesdanın geliştireceği açıklandığında hardcore fallout fanları büyük bir üzüntüye ve kaygıya kapılmışlardı. onlara hak vermemek mümkün değil çünkü fallout serisini efsane yapan atmosferidir. insanı nükleer savaş sonrasında yok olmuş insanlık tarihinin kalıntıları arasındaymış gibi hissettiren atmosferi.

Fallout 3'ün mükemmel olmasının bana göre tek sebebi, serinin diğer oyunlarında var olan atmosferin verilebilmiş olması. Oyuna bir bebek olarak başlamanız. vaulttan çıktığınızda çalan müzik. wasteland da gezerken sinyalini bulup dinlediğiniz galaxy radyosu, kirli ve paslı grafikler(bu konuda itirazı olan arkadaşlar olabilir * yaşayan gelişen bir dünya. kısacası herşeyiyle sizi kendisine bağlıyor.

GRAFiKLER

Grafiklere diyecek bir şey olamaz. oyun oldukça efektif bir şekilde kodlanmış ve diğer yeni nesil oyunlarla karşılaştırıldığında oldukça akıcı bir şekilde çalışıyor. özellikle iyi bir bilgisayarınız varsa, grafikler sizi oyunun atmosferine daha iyi sokacaktır.

SAVAŞ SiSTEMi

oyuna önyargılı bir şekilde geliştirilen bir diğer eleştiri ise oyunun real time olması.
bu konuda oyunun V.A.T.S sistemi aksiyon ve rpg öğelerini mükemmel bir şekilde birleştirmemizi sağlıyor. oyunu isterseniz fps tadında bol mermi harcıyarak vur kır parçala taktiğiyle oynayabilirsiniz. Ama isterseniz v tuşuna basarak aynı anda 3 tane düşmanın kafasına sırayla tıklarsanız ve daha sonra e tuşu ile vats modundan çıktığınızda düşmanlarınızın kafalarının dağılmasını çayınızı yudumlayarak sinematik modunda izleyebilirsiniz.

Oyun hakkında belirtilmesi gereken bir diğer nokta ise oyunun büyük oranda kan içermesi. özellikle vats modunda düşmanınızın kafasının kanlar fışkırtarak kopmasını görmek içinizdeki sadisti memnun edebilir. bu nedenle oyunu 18 yaşından küçük oyunculara tavsiye etmiyorum. bekleyin 2-3 sene sonra fallout 4 ü oynarsınız.

S.P.E.C.I.A.L SiSTEMi

oyun diğer fallout larda da bulunan sistem neredeyse aynı olarak kullanılmış. oyunda 7 ana özelliğiniz var. bu ana özelliklerinizin yanında oyunda işleri nasıl yaptığınızı belirleyen alt özellikleriniz bulunmakta örnek: science, medic vs vs. her bir alt özelliğinizin ne işe yaradığı oyun içinde açıklanmış ama tam olarak açıklamaları internet üzerinden bulmak mümkün.

son olarak her seviye yükseldiğinizde aldığınız bir perk puanı altın değerinde. oyun içinde onlarca perk var ve her perkin size kattığı oldukça güçlü ve yaratıcı özellikler var.

SONUÇ

bilgisayar piyasasının durulduğu şu günlerde çıkmış en güzel oyundur FALLOUT 3. gönül rahatlığıyla alıp oynanabilir. harcadığınız zamanı hakediyor.