bugün

nepotizm

RTE ve Ak parti'nin devlet işleyişindeki yöntemdir. iş bilen veya işi iyi yapan değil, akraba ve tanıdıklar devlet işlerine yerleştirilir.

Nepotizm sözcüğü Türk Dil Kurumunda ” Akraba ve yakın arkadaşları kayırma “ şeklinde geçer.[1] Kelimenin kökeni Latince olan “Nepot” sözcüğünden ve ingilizce de ise “Nephew” sözcüğünden geldiği belirtilir. Günümüzde tam anlamıyla akraba ve yakınların ve ya yakın fikirlilerin aynı işe alınması şeklinde kullanılıyor. Kayırmacılık, “iltimas” kavramı ile eş anlamlı olup, bu kavram halk arasında kullanılan “torpil” kavramına karşılık gelmektedir.

Nepotizm’in Kökeni

Nepotizm kavramının kökeni Ortaçağ ve 17. yüzyılın sonlarına kadar uzanır. O dönemlerin Katolik papaları ve psikoposları kendi yakınlarına bir takım pozisyonlar verdikleri için bu kavram oluşmuştur. Papaların “iffetlilik”(Chastity) Yemini olduğundan dolayı bu kişiler evlenmezlerdi ve çocukları bu yüzden olmazdı. Bundan dolayı babadan oğula yetki devredermiş gibi kendi yeğenlerine mevki ve makam verdiler. Aslında Nepotizm kavramının bu yüzden “Nepot, Nephew” kökeninden geldiğini görebiliriz.

Nepotizm ve Sorunlar

Tanıma baktıktan sonra görüyoruz ki nepotist bir açıyla seçilen kişiler ve kadrolar ne yazık ki hiç bir zaman fikir, bilgi ve beceriye göre seçilecek olanlara benzemeyecektir. Bu tarz tavırlar sonucu bir yerlere gelen kişiler hem bilgisiz olacağından işler kötüye gidecek hem de o yeri hakeden kişilerde negatif bir etki bırakacaktır. Temel olan adalet ilkesi zedelenecektir. Bu nedenle nepotizm aynı zamanda kamu yararını da olumsuz etkilemektedir. [4] Daha da ileriye giderek nepotizm, demokrasi ve kurumsallaşmanın önündeki en önemli engellerden birisidir. Bununla birlikte nepotizm bir işletmede aile kavgalarına veya nesiller arası çatışmalara, yeterli ve kaliteli yöneticilerin yetişmemesine, örgütsel bağlılığın zayıflamasına ve bu nedenle insan sermayesinin tükenmesine neden olmaktadır.

Bu Soruna Çözüm

Çözüm liyakat denilen layık olma, yaraşma, yaraşırlık, uygunluk kriterlerine göre bir değerlendirilmeye tabi tutulup her insanın hakettiği yere gelmesidir. Bu böyledir. Çok açık ve nettir. Nepotist tavırlar ancak günü kurtarmaktadır, uzun süreli sorunlara çözüm üretememektedir ve hiç bir zaman üretemeyecektir. Siyasal veya sosyo-kültürel veyahut dini düşünceye göre bir takım ayrıştırmalardan ziyade bilgi, birikim ve yeteneğe göre değerlendirmeler her zaman insan, kamu ve toplum yararına olacaktır.

https://parlakjurnal.com/nepotizm-ve-gunumuz/