bugün

diriliş çanakkale 1915

Mehmetçik isminin ve milli mücadele ruhunun tohumlarının atıldığı Çanakkale Cephesi'ni hurafe ve masallardan uzak, bulgu ve belgelere dayanarak anlatan merhum Turgut Özakman'ın yazdığı, her Türk gencinin okuması gereken kitaplardan biri. 15 sayfalık bir kaynakçası bulunan bu kitabı gençlerin de sıkılmadan okuyabilmesi adına küçük bir hikayeleştirme de yapılmış ve kronolojik sırayla ilerleyen olay akışı arasında bu hikaye de anlatılmış.
Onurlandıran, bolca da hüzünlendiren okuma oldu. Tek olmasaydı dediğim nokta; cephe mücadelelerini anlatırken birden bire kadın hakları ve bağnazlık vurgusu yapan bölümler biraz sakil kalmış ve kitabı gereksiz yere uzatmış sanki. anlatılanların önemini hafife almıyorum. Aksine ayrı bir kitapta daha derinlemesine işlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

---alıntı---

Çanakkale Savaşı, hiçbir devletin, hiçbir ordunun, hiçbir silahın, yurt sevgisinden ve milli onurdan daha güçlü olmadığını, olamayacağını öğretmekteydi. Bu büyük gerçek her gün bir kez daha kanıtlanıyordu. Bunu yaşamak herkese yıkılmaz bir özgüven veriyordu. Bundan sonra bir dış kudretten, ancak Çanakkale'yi yaşayanlar, milli tarihi okuyup kavrayamayanlar ve onursuzlar ile satılıklar korkacaktı.

---alıntı---