bugün

zte

Çinli Zte firması, abd'li firmalardan işlemçi alamayınca ana operasyonlarını durdurma kararı almış. Bu karar şu an dünyada alınan en önemli kararlardan birisidir.

Neden mi? Dünya internet trafiği genel olarak Huawei ve ZTE cihazları egemenliğindedir. Düşük fiyat ve yüksek kaliteli ürünlerle neredeyse bütün dünyanın internet omurgası bu cihazlardan oluşur. ABD, bunlarla baş edemeyince saha dışı kararlarla yok etmek istiyor. Ama yerine koyabileceğiniz bir abd'li veya ab'li şirket yok. Bu fiyatlara mümkünatı yok cihaz üretemezler. abd'li veya ab'li şirketlerin maliyeti en az 10 kat fazladır ve dünyaya yetecek kadar cihaz üretecek uygun işci gücü ve altyapıları yoktur şu an.

Bu ne demek? Yakın bir tarihte aynısını Huawei'e yaparlarsa internetin geleceği karanlık. Dünyadaki bütün sistemler internete entegre ve çok ciddi sonuçları olacaktır. Mesela sağlıkta, mesela bankacılıkta, mesela online alışverişte, mesela dünya ar-ge üretiminde.

Bu karar Çin'in üst düzey işlemci geliştirme sürecini tetikleyecektir. işletim sistemi için uğraşmalarına gerek yok. Linux(Yatıp kalkıp linus torvalds'a dua edelim. Adam dünya tarihindeki en katma değerli ürünlerden birini dünyaya ücretsiz, bedava sundu. Geliştirmek için gelin beraber yapalım diyor. Elektrikte Nikola Tesla neyse bilgisayar dünyasında Linus odur. Burada linux'un atası unix'in mimarı ken thompson(allah ona uzun ömürler versin)ve C dili mimarı rahmetli dennis m. ritchie'i rahmetle analım ) açık kaynaklı ve isteyen kullanabiliyor. Abd bunu yasaklayamaz. Masaüstü hariç zaten geri kalan neredeyse tüm tip cihazlar linux işletim sistemi kullanıyor. Bir sorun da Android. Android, Linux tabanlı google cep telefon arayüzü. ZTE'ye yakında onu da yasaklayacaklar sanırım, kullanmasına izin vermeyecekler. Bu durumda daha pahalı akıllı telefonlar bizi bekliyor demek.

Neyse şimdilik durum budur. Alt yapısında ZTE cihazları kullanan Türkiye'de bu durumdan ciddi etkilenebilir/etkilecektir.

haberin linki: http://www.haberturk.com/...kiya-aldi-1958283-ekonomi
Dipnot: Linus Torvalds abd'de. Özgür yazılımcılarla beraber Linux'un gelişimini internet üzerinden kendi evinden yönetiyor. FBI'a bir adım mesafede yani. Bu ABD, Linux'u da yasaklar mı dünyaya, açıkçası bu trump olduğu sürece her şey olur.
Edit: imla.