bugün

faizsiz bankacılık

faizli bankacıların parayı bir kavanoza koyup izlediklerini ve bir süre sonra sahiplerine geri verdiklerine, kendilerinin ise parayı işletip kar payı verdiklerine inanmamızı isteyen, cin olmadan adam çarpmaya kalkan (nitekim çarpan) soytarıların uydurmasıdır.

islam'ın bugünün ekonomik hareketlerine göre yeniden yorumlanması gereğini en fazla hatırlatan iktisadi davranıştır faiz. nitekim 1400 yıl önce sadece alış-veriş işinde kullanılan para, bugün bizzat kendisi alınıp satılan bir metadır.

bu demek değildir ki faiz artık haram değildir. faizin yeniden tanımlanması, islamın emrinin ruhunun anlaşılması gerektir. mesela işe, karşıdakinin zaruretinden faydalanarak haksız kazanç sağlama durumundan başlanabilir. paranın piyasadaki diğer aktörlerin davranışlarına göre değer kaybı ve kazancından, enflasyonun servet üzerindeki etkisinden vs.

bugün elimizde olan entellektüel islami bilgi ile dahi bu sorunun cevabını tam olarak veremiyoruz malesef. umarız faizi meşru kılıp müslümanların sermayesini sömürmekten başka amaçla hareket eden birileri çıkıp bütün bu karışıklığa son verir.