bugün

feminist

özel mülkiyetin ortaya çıkışıyla gelişen ataerkil sisteme karşı mücadele eden kadındır. kesinlikle erkeklerden üstün olmak gibi bir düşüncesi olmayan, kadının ve erkeğin eşit olduğu bir dünya için mücadele eden kadındır. mevcut kapitalist sistem içinde burjuva hukukunun sunduğu kadın-erkek eşitliğini savunan bir kadın değildir. zira bugün kadının ve erkeğin şartları eşit olmadığı için somut eşitliğe kadar pozitif ayrımcılık isteyen kadınlardır.

pozitif ayrımcılık nereye çekersen götürülebilecek bir kavramdır. kadına mikrokredi vermek pozitif ayrımcılık olursa bu feminist mücadelenin kendisiyle çelişir. ama ev içi görünmeyen emeğin sesini yükseltmesi pozitif ayrımcılık talebinde bulunulmasıdır, bu noktada gerekli bir kavramdır.

sosyalist mücadeleden koptuğu söylenen kadındır. fakat bugün kadının mücadelesinin sadece emek mücadelesi olmadığını söyleyen kadındır. cinsel sömürünün, şiddetin emekçi kadını değil, tüm kadınları vurduğunu gören kadındır. hülya avşar'ın da işçi ayşe'nin de ortak ezilmişlikleri olduğunu söyleyen kadındır. bu yüzden feminist teorinin bilinç yükseltme yöntemiyle kadınlara ezilmişliklerini anlatmaya çalışan kadındır.

son olarak mücadelesi içinde izole olmaması gereken kadındır. sistem içi mücadeleyele yetinmemesi gereken kadındır. ayrımcılıklardan arınmış, somut eşitliğin olduğu bir dünya için feminizmi sosyalist mücadeleyle birleştirebilecek kadındır.
(bkz: sosyalist feminizm)
(bkz: radikal feminizm)
(bkz: anarşist feminizm)