bugün

kabenin put olduğu gerçeği

Öncelikle Kabenin kıble olarak ele alındığını , kimsenin kabenin kendisinden bir beklentisinin olmadığını kabul ettiğimizi varsayıyorum. Zira hayır kabeye de tapanlar var bizzat ondan medet uman var hatta bizzat Hz. Muhammedden de medet uman var derseniz buna bir şey diyemem. Gidip onlara bizzat Kabe mi size yardım edecek diye sorup , verecekleri cevaba göre muamele edebilirsiniz.
O zaman bu müşrik yani ortak koşan kişilere gelelim. Bunlar Allahı biliyor ve ona ortak koşuyorlardı. Alllahı bildikleri ile ilgili ayetler:
"Andolsun ki onlara: 'Gökleri ve yeri kim yarattı?' diye sorsan, mutlaka: 'Allah' derler. De ki: '(Öyleyse) övgü de yalnız Allah'a mahsustur.' Ama onların çoğu bilmezler." (31/Lokman, 25)
ayrıca ; (29/Ankebut, 61)(39/Zümer, 38)(43/Zuhruf, 9)(23/Müminun, 84-85)
Çok mühim meselelerde yeminlerini Allah adına ediyorlardı:

"Kendilerine bir uyarıcı (Peygamber) gelirse, herhangi bir milletten daha çok doğru yolda olacaklarına dair bütün güçleriyle Allah'a yemin etmişlerdi. Fakat onlara uyarıcı (Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem) gelince bu, onların haktan uzaklaşmalarından başka bir şeyi arttırmadı." (35/Fatır, 42)

Onların şirki Amr bin Luhayy'ın şu cümlesiyle özetleniyor: “Allah çok yüce bir varlık... Biz çok günahkarız, O'na aracısız ibadet edemeyiz. Onun için heykellerini dikmiş olduğumuz bu evliyalar ve melekleri Allah ile aramızda aracı kılmalıyız.”
(Ayrıca bkz: Zumer, 3)

Ve şu sözleriyle: “Allah'ı bırakıp kendilerine zarar vermeyecek ve yararları dokunmayacak şeylere kulluk ederler ve: "Bunlar Allah katında bizim şefaatçilerimizdir" derler. De ki: "Siz, Allah'a, göklerde ve yerde bilmediği bir şey mi haber veriyorsunuz? O, sizin şirk koştuklarınızdan uzak ve yücedir."” (10/Yunus, 18)

Mekkeli müşriklerin, Kabe’yi tavaf ederken söyledikleri şu sözler: “Emret Allah’ım, Senin hiçbir ortağın yoktur. Yalnız bir ortağın vardır ki, onun da bütün yetkilerinin de sahibi sensin.” ( Müslim, Hacc, 3, 22-1185)

Yani gayeleri biricik Allah yakın olmaktı fakat bunu yaparken eylemlerine şirk karışmıştı. Zaten peygamber de bunun için gönderildi. Peygamber Onları sahih bir akideyle Allaha inanmaya çağırdı.
Ayrıca Allahın adına bir put yapılmadı diye biliyorum. Bunun aksinde bir bilgisi olan varsa, kaynağını paylaşırsa sevinirim.

Not: kaynakları tek tek kontrol etme fırsatım olmadı, eğer bir yanlışlık varsa söylerseniz düzeltebilirim.
Edit:imla.