bugün

çita

vücut yapısı ve bazı organları dünyanın en hızlı koşucusu olması için şekillenmiş olan muazzam kedilerdir. dünyanın en hızlı koşan memelisi unvanına sahip olan çitalar , güney ve doğu afrika'da yaşıyor. sıfırdan 108km/saat hıza sadece 3,1 saniyede erişebilen ve saatte 120 kilometre hıza ulaşabilen çitalar , aslanlar gibi sürü halinde avlanmak yerine yüksek hız avantajlarını kullanarak tek başlarına avlanıyorlar.

bir çita bu hızda 460 metreden fazla koştuğunda vücut ısısı 46 derecenin üzerine çıkıyor ve bu da beynine zarar veriyor. bu yüzden genelde bir dakikadan daha fazla koşmayı tercih etmiyorlar.
çita , bu hızı vücut yapısına borçlu. ufak kafası , zayıf vücudu ve cılız bacakları sayesinde koşarken rüzgar direncine yenik düşmüyor. ayrıca göğüs kafesleri basık olduğundan , koşma esnasında harekete geçen kaslar , işlerini hiç zorlanmadan yapabiliyor. tabi büyük bir kalp ve dev boyutlarda ciğerlere sahip olduklarını unutmamak gerek. dolayısıyla vücutlarında dolaşan kan da oksijen açısından oldukça zengin. dev akciğerlerse karbondioksitin oksijenle değiştirilmesi sürecini hızlandırıyor. tüm bunlar bir araya gelince son derece hızlı koşabilen çevik bir atlet olmaması için hiçbir sebep yok.