bugün

python

Özellikle Java ve C# ile dans etmiş geliştiriciler için sıcak kumlardan serin sulara geçiş hissi verir. Arkasındaki topluluk sayesinde yemediği halt yoktur ancak her dilde olduğu gibi efektif olduğu alanlar belirlidir. Web frameworkleri (Flask kalp ben), Big data analizi ve bilimsel çalışmalar (pandas/numpy kalp ben), hack araçları (GNU/Linux'un bel kemiğidir, varsayılan olarak gelir), website crawl işlemleri(scrapy kalp ben) söz konusu olduğunda fıstıklı baklavadır, bol soslu iskenderdir, elmalı nargiledir.

Öte yandan hayvannnnn gibi topluluk sayesinde aklınıza gelebilecek her işlem için module sahiptir. Daha da güzeli, syntaxının temizliği sayesinde kod okunaklılığı herhangi bir programlama dili bilen hemen herkesin koddan birşeyler anlayabilmesine imkan tanır.

Peki hiç mi dezavantajı yoktur? Tabii ki her gülün dikeni gibi kendisininde vardır. Laravel, Symphony gibi freymwörklere alışmış jenerasyona saç baş yoldurtur. Alışılmış düzenden bağımsız afacan bir çocuk gibidir, sabit kalıpları yoktur. Bu nedenle developerın yoğurt yiğişine göre şekillenir. Backward compability sahibi kısmen değildir, 2.7 ile yazılmış bir projeyi 3.x'e taşımak istediğinizde proje sonuna bir de saç ekimi randevusu almanız gerekebilir.

Programlamaya yeni başlayanlara ilk zamanlar tavsiye ederdim ancak artık etmiyorum. Çünkü fazla hoyrat bir dil, birçok şeyi kendisi arkada kontrol ettiğinden, ince ayrıntıları öğrenmenize imkan tanımaz. standart kalıplar dışına( mesela *args, **kwargs) çıkmak istediğinizde dilin sağladığı kolaylık sayesinde görmediğiniz şeyleri kullanmanız gerektiğinde daha fazla zorlayacaktır. C ile temel sahibi olmak her daim avantaj sağlar.

IDE olarak ise C# için Visual Studio ne ise Python için de Pycharm odur. Hatta belki daha fazlasıdır.