bugün

bitcoin

Tamamen spekülatif arz-talep saçmalığıyla değer kazanan sanal para.

Bitcoine bu kadar anlam yüklenmesinin en büyük sebebi bir internet para biriminin gerçek para birimi yerine kullanılmasının maddi açıdan külfetsiz oluşuydu. Kore'de, Japonya'da, Çin'de, Rusya'da beş parasız gençler referans linkleriyle, miningle sanal paralarını üçe beşe katlıyor mutlu oluyorlardı.

Gel zaman git zaman işin rengi değişti. Devlet denetiminde olmayışı elindeki gerçek parayı nasıl kazandığını yasal olarak belgelendirmeyen kimseleri de bitcoin yatırımına itti. Amerika gibi bu kadar parayı sana kim verdi diye devletin vatandaşa hesap sorduğu yerlerde bu parayı kanunsuz işlerden elde edip de belgeleyemenler "ahan da alnımın teriynen bitcoinden kazandım gardaşşşş" diyebildiler.

Dünyannın bütün devletleri ellerindeki emtiaya karşılık para basarlar. Ulusal-uluslararası mevzuat ve ekonominin mantığı bunu gerektirir çünkü. Paranın azlığı ve çokluğunda finansal krizler çıkar. Bunun tek istisnası 1971 yılından beri karşılıksız para basan Amerika'dır. Çünkü Amerika'nın sadece Amerika'dan ibaret olmayışı, Asya, Avrupa ve Afrika'da Amerika'nın adeta bir eyaletiymişçesine güdümünde yaşayan ülkeler Amerika'ya katma değer katar.

Yani Amerika dolar için der ki la gardaş ne edecen kefili benim ha. işte bu yüzden Amerika dünya siyasetinde yaşamsal derecede söz sahibi olmak zorundadır. Yani doların yükselişi veya düşüşü ekonomik sebeplerden daha çok Amerika'nın uluslarası alanda yaptığı siyasi manevralara bağlıdır.

doların düşmesi demek her ülkenin öz parasının değerinin artması demek. Bu yüzden gerek bizim gibi Bağcılar apaçisi ayarında atarlı devletler olsun, gerek suri sakso beş lira diyen acınası devletler olsun hep böyle bi Amerika'ya el ense çekme girişiminde, şöyle bi yıkılmasını olmadı silkelenmesini ummakta.

Ama işte sallansa da yıkılmıyor kodumun amerikası. Niye yıkılmıyor? Tamam parasının dini imanı yok ama vatanı var arkadaş.

Ama kripto para öyle mi? Değil. Vatanı bayrağı yok. Hele bi neyin milleti-milliyeti demeden önce otur bi soluklan solcu gardaşım anlatıcam.

Bitcoin teknik olarak önümüzdeki birkaç yıl çözülmesi zor ötesi bir algoritmayla üretilmiş başım gözüm üstüne. Hatta 21 milyar bitcoin tedavüle girince sistem çökecek ona da eyvallah. Ama bitcoinin arkasında onu dizginleyebilecek bir devlet yok arkadaş. Devlet esasında öyle böyle değil çok faydalı birşeydir solcu gardaşım. Kendisi vatandaşı gıdım gıdım skerek vatandaşın birbirini hunharca skmesine mani olur çünkü. Yaşasın devlet ulan!

Şu an bitcoin 300 milyar$ ciro yapmış. Bu şu demek oluyor 300 milyar$ gerçek para alınmış hiçbir emek, sermaye, ürün, hizmet olmayan sektöre verilmiş.

300 milyar$ dünyanın batısından Doğusuna akmış.

La gardaş bu neyin kafası amk? Ule hani kablo diye soruyorum ben!

Özetle Bitcoin er geç iflas edecek bunu herkes biliyor zaten. Kullanıcı bazında kimsenin önemli bir zararı da olmayacak. Zaten kodumun parası yoktan varoldu çünkü. insanlar evlerini arabasını kaybetse ne ki dünya malı yerine konur.

Olan Amerikan parasına olacak. Şu anda Amerika'nın yıllık askeri harcaması 300 milyar $. Yani dünyanın ekseriyetle uzak Doğusundan pek çok kimse sarı pipinin bir yıllık asker harcamasını elinde tutuyor.

Bu hacim şimdikinin birkaç misline ulaşıp cortladığında dünyanın süper gücü bile olsan altında kalırsın. Dayanaman la gardaş.