bugün

zeynebim

bizim neslimizde bu türkü deliyürek dizisi ile meşhur olmuştur.yusufun zeynep e aşkını temsil eder dizide.ee televizyonda yiğitliğin simgesi deliyürek ve onun türküsü çalarsa izlememek ve dinlememek de olmaz hani.ama ezgisi harici sözlerini pek de sevemedim.haliyle en sevdiğim türkülerden biri de oldu denemez.

sonraları ise başbuğ mustafa kemal atatürk ün en sevdiği türkülerden biri olduğunu öğrendik.belki de değildi ama biz öyle bildik.
türkü ise o günden itibaren başka bir havaya büründü benim için.

mustafa kemal bir berjere oturmuş elinde sigarası yanında rakısı belki de çok sevdiği kahvesi bu türküyü dinliyor,hüzünlü geçmişini ulaşamadığı aşkını düşlüyor.

"zeynebe gidemem yollar pek ırak"

dizesinde harbiyeden itibaren askerlik görevini icraa ederken,ve onun tek aşkı,sevdiği milleti,vatanı ve ordusu olması gerektiği için yanına gidemediği,ulaşamadığı ve gelecekte de ulaşamayacağı yarını düşlüyordu belkide.

vatan sevdası için kişisel zevklerden vazgeçilmiş bir hayat,Çanakkalede kanlısırtta verdiği emirler,hayatını hiçe sayması,geceleri başını yastığına koyduğunda aklında vatan düşüncesi,sabah uyandığında vatan düşüncesi,öğle yemeğinde vatan düşüncesi,akşam yemeğinde vatan düşüncesi.

fedakarlık üzerine bir hayat.

57 yıllık kısacık hayatında ise kendine ayırabildiği zamanda düşlediği ve kavuşamadığı aşkını belki de bu türkünün 3 dakikalık zamanı içerisinde düşleyebiliyordu sadece,kimbilir ayda bir yılda bir on yılda bir,ona tanrı nın yüklediği görevde bunu bile lüks görüyordu kimbilir.

kimileri diyecek bir türküden bile mustafa kemal aşkını çıkardın ya helal olsun pusat diye.türk milleti ile ilişkili her şey onu anlatmıyor mu ki,özel olarak sevdiği bu türkü bize onun aşkını daha da bir aşılamasın.

varsın tapıyorsunuz desinler kimisi fethullah denen hristiyan uşağına allah tarafından yollandı diyerek tapınsın ,kimisi ise hayatında kutlu ve kutsal hiçbir şey olmadan dalgasını geçsin hakaretlerini etsin.

tapıyorsak tapıyoruz,aşıksak aşığız,kara sevdalıysak da kara sevdalıyız ona.her şeyi geçtim o hayatını bize vererek kendi aşklarını bir kenara bırakarak bizler sevdiceklerimizi rahat içerisinde elimizde sigaramız düşleyebiliyoruz ya,bizler sevdiceklerimizle rahat rahat oturabiliyoruz ya.
iŞte bunları bile ona borçluyuz,hayallerimizi,hasretlerimizi her şeyimizi.

buradan müzeyyen senarın sesi arka planda çalarken yörük ali türküsünü söylerken o muhteşem sesiyle

"hey gidinin efesi efelerin efesi" diye itaatimizi ve saygımızı belirtiyoruz.