bugün

elia kazan

gerçek adı elias kazancıoğlu olan yönetmen/yazar 1909 istanbul doğumlu kayseri asıllı rum bir ailenin çocuğudur. marlon brando'nun keşfedilmesinden, ünlü oyunculuk okulu actors studio'nun kuruculuğu, aynı zamanda iki en iyi yönetmen oscar ödülü sahipliği gibi pek çok başarılı filminde yönetmeni olan kazan; dönemindeki sscb yanlısı tüm oyucu, yönetmen ve film yapımcısı arkadaşını gammazlamasıyla meşhurdur.

hırsı rekabeti ve kini yüzünden kazan'ın pek çok arkadaşı komünist olduğu gerekçesiyle yönetmenin asılsız ihbarları üzerine haksız yere yıllarca hapis yatmıştır.

yıllar sonra otobiyografisinde bu ihbarlarını kaleme alan kazan, enteresan bir şekilde şöyle anlatır: “ihbarları yaptığım an, gerçek kendimi bulmuştum. Meğer öncesindeki 17 yıl, boş gezenin boş kalfasından başka bir şey değilmişim. Hakikaten orijinal, parlak ve iyi filmlerimi hep o ihbarları yaptıktan sonra çekmeye başladım.”

ölmeden önce memleketi kayseri'yi arkadaşı zülfü livaneli ile birlikte ziyaret eden kazan'ın kendinden 40 yaş küçük karısı frances kazan'ın hayranı olduğu halide edip adıvar'ı kaleme aldığı halide's gift isimli, ülkemizde de yayımlanmış bir kitabı vardır.