bugün

brave new world

1932 yılında yazılmış Aldous huxley kitabı. Kitaba başlar başlamaz embriyolarla ilgili yazdığı şeyler beni hayrete düşürdü o nedenle hemen kitabın yazım tarihine baktım 1932.

Öncelikle herkes sosyolojik açıdan değerlendirmiş. Bilimsel açıdan bakınca ilk tüp bebek 1978 yılında ingilterede Edwards ve Stepto ilk tüp bebek transferini gerçekleştirdi ve Louise Brown dünyaya geldi. Yani o saatten sonra prosedür hakkında gelişmeler yenilikler yaşandı. Bu kitaptaysa daha 1932 yılında dünyanın hiç bir yerinde bu düşünülmezken ve dini açıdan düşünmenin bile ölüm sebebi olduğu yıllarda adam klasik ıvf'i anlatmış helal olsun. 1978 yılında bile ilk tüp bebek çalışmaları sırasında Edward ve Stepto ölüm tehditleri alıp, kilise tarafından aforoz edilip, çalıştıkları hastaneden kovulmuşlardır.

Embriyoların 37 santigrat derecede yani vücut sıcaklığında saklanıp, spermlerin 2 derece daha düşük ısıda yani 35 santigrat derecede saklanması gerektiği, işlemlerin karanlıkta kızıl ışıkta yapılması ki günümüzde loş ışıkta yapılır, makinelerin çıkardığı titreşimler, emriyoların tüpte saklanıp, işlemler sırasında küçük petrilere konulması vs.. cidden bir insan ancak bu kadar geleceği görebilirdi. Sırf bu nedenle bile gayet başarılı bulduğum kitaptır. Tüketim çılgınlığı, insanların robotlaştırılması vs hiç girmiyorum bile.