bugün

nazım hikmet tarzı şiir yazma rehberi

nazım hikmet'in gerçekten bir tarzı var mıdır ? bu ayrı bir sorun konusudur ve tanımı açan arkadaştan bunun açıklamasını okumak isterdim doğrusu . eğer nazım'ın yazıdığı şiirleri bir tarza oturtmak gerekirse bu olsa olsa sosyal gerçeklik olabilir ama nazım aşk şiirleri de yazmıştır , kurtuluş savaşını da kaleme almıştır , 2. dünya savaşını da ... kendi siyasal görüşünün kapılarından görünenleri de kaleme almıştır .
ayrıca şiir yazmak bir refleks değildir , şiir yazmak düz yazıdan daha meşakatli bir türdür ki sayfalarca anlatılan hissiyatları 2 satıra sığdırtmak o kadar kolay değildir .
peki kolay olan nedir ?
kolay olan kendi değerlerini ve değer ölçütleri kendi yaratmaya çalışan siyasi akımların kişiler ve kişilerin yapıtları ve ürünlerine yaftalar yapıştırmasıdır .
nazım mı ? kominist hamuna goyim !
necip fazıl mı ? siyasal islamcı homuna goyim !!

türk edebiyatı bu kadar sığ ve banel bir bakış açısıyla irdelenmemelidir ki bunun bize geri dönüşü çok acı olacaktır .
bildiğiniz gibi türk edebiyatı kendi coğrafyasında bile hakimiyetini ilan edebilmiş , kendi üslubunu yaratamamıştır .
her dönem bir akımın etkisi altında kalmıştır ve etkililik rüzgarın yönünün tersine hiçbir zaman duramamıştır .
o halde edilen küfürler , eleştiri mahiyetiyle ortaya koyulan sığ karalamalar olsa olsa cehaletin ürünüdür .
nazım da bizimdir , necip fazıl da ve her iki düşün insanı bizim kendi değerimizdir , kıymetimizdir ; bizi biz eden , bizim aynadaki yansımamızdır ...

nazım tarzı şiir yazmak için nazım'ı sarkık bıyıklı abilerimizin anlatımlarından çıkarıp kitaplardan , dergilerden , gazetelerden öğrenmek ve yapabiliyorsan eleştirmek gerekir ! tabi o dönemin edebi yaşamını , o dönemim nazmını , nesrini de iyi bilmek gerekir.

amannn aziziim ne diyorum ben . sıçtınız bütün değerlerin içine mına koyim . sizin gibi olmayan her şey kötüdür değil mi ? sizin gibi olmayan gebersin değil mi ? eee o zaman keselim kafalarımızı dolaşalıp ortalıkta sersem tavuk gibi !!

(bkz: tanım) : haddim değil

iyi ki doğdun mavi sözlü üstadım.