bugün

reşitlik yaşı 16 olmalı

Reşitlik sadece akıl ermesi veya cinsellik hakkında ki bilgiler değildir, öncelikle bunu kabul etmeliyiz.
insan ömrünün daha kısa olduğu zamanlarda ( 2. Dünya savaşı öncesi dönemler.dünya savaşından sonra tıp ve teknoloji hızlı gelişmiş ve insan ömrünü doğrudan etkilemiştir.) reşitlik 14-16 yaş arasına tekabül etmekteydi bunun sebebi ise doğumdan itibaren hayatta kalma mücadelesinin başlaması ve zorluklarla mücadele etmek, sürekli hayatta mücadelesi için kararlar veren bireyin hem fiziki hemde akli olarak çabuk olgunlaşmasıdır.

Günümüzde ise aile gözetiminde düzenli hayatlar içerisinde büyüyen verdiği en zorlayıcı karar ios mu android mi ikilemi olan bireyin erken olgunlaşmasını bekleyemeyiz.

Hatta hayat standartları daha yüksek batı ve kuzey Avrupa ülkelerinde(ayrıca soğuk havanın etkilerini es geçmemek kaydıyla) buluğ çağları bile 16 yaşında başlamıyor neredeyse.

Bilginin ulaşılmasını daha çok şey biliyor olduklarını kabul etmekle beraber muhakeme yeteneklerinin çok gelişmediği bariz olan günümüz toplumunun yeni gençlerinin 16 yaşında reşit olması saçmalıktır.

Daha geç yaşlara alınması sadece muhakeme yetenekleri düşünüldüğünde olası gözükse de 18 hala en uygun yaş çünkü üniversite hayatları ve özgürlükleri de söz konusu.