bugün

kapitalizm

merhaba. ben kapitalizm.

küçük kızlarınızı barbie bebeklerle büyüttüm. bugün sizden estetik operasyon için para istiyorlar diye neden şaşırıyorsunuz? çıkarlarım uğruna kocaman bir moda endüstrisi meydana çıkardım. istediğimi de elde ettim, 17 yaşındaki kızların çoğu dış görünüşlerinden rahatsız.

ben kapitalizm! bir kadının bir moda dergisini 15 dakika karıştırması kendi vücudunu beğenmemesine yetiyor.

ben kapitalizm! bakış açınızı öyle bir değiştirdim ki, hırsız bir ceo'nun hayat hikayesi sizin için "azim ve başarı hikayesi".

ben kapitalizm! ortalama bir insanın günde 5.5 saat tv izlediği, kitap okumadığı, tiyatro ve sinemaya çok az gittiği bir toplumda alaşağı edilmek gibi bir kaygım yok.

ben kapitalizm! steve jobs tabii ki çok önemli biri. ancak onun başarısı bilim-teknik alanında bulduğu yenilikler değil, 3. dünya ülkelerinde, ucuz işçilerle ürettirip size küçük bir servet miktarında fiyatlarla
satmasındaki, bir defa satmakla yetinmeyip ufak değişikliklerle üç-beş senede bir yenisini satın almaya ikna etmekteki başarısı. onun sadece bu işten elde ettiği 100,000,000,000 dolarlık şahsi servetini ona siz
bağışladınız. bunu niye yaptığınızı da bilmiyorsunuz.

ben kapitalizmim ve benim yüzümden ortalık miras kavgaları yüzünden kanlı bıçaklı olmuş akrabalarla dolu. her yıl 20 milyon çocuk açlıktan ölürken siz bir koşu bandının üstünde fazla yağlarınızı eritmek için ter döküyorsunuz.

ben kapitalizm! benim yüzümden dünyada 600 milyon obezin yanında 1,400,000,000 aç (tekrar ediyorum; aç) insan var.

ben kapitalizm! starbucks için kahve üreten bir çiftçinin, starbucks'ta bir bardak kahve içebilecek parayı kazanmak için 3 gün çalışması lazım.

ben kapitalizm! uzak doğu'da 12 yaş ve altında kız çocukları benim asillerime 200 dolara seks kölesi olarak satılıyorlar.

ben kapitalizm! sizi "serbest" piyasa ekonomisi yalanıyla aldatıyorum.
fiyatları benim asillerim belirler; o kadar!.

ben kapitalizm! sevgili kadınlar! kadın olmayı boşverin. cinsel obje haline gelmek için victoria's secret'a koşun. 5 dolarlık bir iç çamaşıra $80 verirseniz size çok mutlu olmayı "vaat" ediyorum. ama vaadimi tutmak gibi bir yükümlülüğüm de yok.

ben kapitalizm! 15 yaşındaki bir çocuğun ipad alabilmek için böbreğini sattığını duyunca zevkten dört köşe oldum.

ben kapitalizm! madonna'ya sadece "şarkı söyleyediği" için ona para yağdırmanızı sağladım. londra'da 8 evi var, ortalama 600 evsize barınak olabilecek büyüklükte.

ben kapitalizm! tayland'da disney fabrikası için çalışan bir çocuğun disneyland'e girecek parayı çıkarması için 55 gün çalışması gerek. afrika kıtası dünyanın altın rezervlerinin % 90'ını elinde bulundurmasına rağmen, dünyada sadece 4 tane afrikalı milyarder var.

ben kapitalizm! afrika kıtasından her sene $8.5 milyar değerinde pırlanta çıkıyor, kıtanın açlık sorununu çözmeye yetecek miktar. ama dünyadaki açların çoğu o kıtada.

ben kapitalizm! siz pırlantalara bayılırsınız, hindistan'da 1,000,000 kişi günde 1 dolar kazanarak o pırlantaları üretiyorlar. dünyayı sarışın kadınların güzel olduğuna inandırdım, bu yüzden asya kıtasında 300 milyon kadın düzenli olarak beyazlatıcı sabun kullanıyor.

ben kapitalizm! sizin hayatlarına özendiğiniz hollywood yıldızlarının % 64'ü kokain bağımlısı.

ben kapitalizmim ve yılda 20 milyon çocuk açlıktan ölürken siz aynı tişörtü haftada iki kez giymeye utanıyorsunuz.

ben kapitalizmim ve siz hangi tanrıya inandığınızı zannediyorsunuz?
artık farkına varın; taptığınız tek tanrı benim. inandıklarını zannettikleri tanrı mı zengin müslümanlara yoksullara malının sadece kırıntısını dağıtırırken 5 yıldızlı kâbe manzaralı otellerinde, "ibadet" ettiriyor sanıyorsunuz? inandıklarını zannettikleri tanrı mı hıristiyanlara noel bayramlarında çılgınca alışveriş etmeyi ve sarhoş olup zincirlerinden boşanmış gibi davranmalarını emrediyor sanıyorsunuz? abd'de herkes filmlerde gösterdikleri gibi güzel evlerde mi yaşıyor zannediyorsunuz? 7 milyon evsiz insanın olduğundan haberiniz var mı?

ben kapitalizm! yine başardım! bütün kadınları dolapları tıka basa dolu olduğu halde giyecek hiçbir şeyleri olmadığına inandırdım. dünya nüfusunun % 50'si dünya kaynaklarının ve zenginliklerinin sadece %1'ine sahipken, dünya nüfusunun %1'i dünya kaynaklarının ve zenginliklerinin % 50'sine sahip.

ben kapitalizm! bankacılar benim evlatlarım.
amerikalıların % 85'i eğer ekonomik durumlarını iyileştirebilecekse faşist bir hükümeti seçebileceklerini söylüyor. işte bu benim gücüm!

amy winehouse gibi bağımlılara acırken, hepinizin birer bağımlı olduğunu fark etmemenize çok gülüyorum.
zavallı tüketim bağımlıları! böyle yaşamaya devam edin. zaten etmek zorundasınız. benim esaretimden kurtulmanız için önce nefsinizin esaretinden kurtulmanız gerekiyor. sizde de bunu yapacak -hadi ağzımı
bozmayayım- kuvvet yok. kafaya takmayın küçük insanlarım benim.

joseph stiglitz adam gayet iyi özetlemiş.