bugün

tarihte isa ve musa diye peygamber olmaması

incil; kendinden once neredeyse butun dini efsaneleri kullanmi$, bir astro-ilahi metinden ba$ka bir $ey degildir.
diger yandan bir karakterin ozelliklerinin, ba$ka bir yeni karaktere aktarilmasina ayni kitabin icerisinde de rastlanir.

eski ahit'te yusuf'un (joseph) hikayesi anlatilir.

yusuf, isa'nin bir prototipidir.

-ikiside mucizevi bir $ekilde dogmu$tur.
-yusuf'un 12 karde$i, isa'nin 12 havarisi vardir.
-yusuf 20 gumu$ akceye, isa 30 gumu$ akceye satilmi$tir.
-karde$i yahuda yusuf'un satilmasini onerirken, havari "yahuda" isa'nin satilmasini onermi$tir.
-her ikisi de gorevlerine 30 ya$inda ba$lami$tir.
.ve benzerlikler surer gider.

peki, 12 havarisi ile gezen, hastaliklari iyile$tiren, meryem'in oglu isa adinda birinin, ya$adigini kanitlayan incil di$inda her hangi bir delil var midir?

isa'nin ya$adigi iddia edilen zaman araliginda ya da daha sonralari, akdeniz cevresinde sayisiz tarihci ya$adi.
aulus perseus, columella, livy, lucanus, phelegon vs...

bunlarin kac tanesi bu insani kaleme aldi?
hic biri..

buna ragmen durust olmak gerekirse, isa'nin varligini savunanlar birbirleriyle celiskili degildir. isa'nin varligina kanit olarak 4 tarihci referans kabul edilir.

genc pliny, suetonius ve tacitus bunlarin ucudur.

her birinin bu konu hakkinda yazdiklari en fazla birkac cumleden ibarettir ve yazilar christus ya da christ hakkinda yazilmi$tir ki, bunlar aslinda isim degil unvandir. "vaftiz edilmi$ ki$i" anlamina gelir.

4. referans ise sahte olduklari yuzyillardir bilinen josephus'un metinleridir.
ne yazik ki hala dogru kabul edilirler.

oldukten sonra tekrar dirilen, herkesin gozu onunde cennete yukselen ve ona bagi$lanan mucizeleri gercekle$tiren bir adamin tarihi kayitlara gecmesi gerektigini du$unebilirsiniz.

ama gecmedi, cunku kanitlari inceledigimizde, isa figurunun gercekte var olmadigi acikca ortaya cikmaktadir.

"the christian religion is a parody on the worship of the sun, in which they put a man called christ in the place of the sun, and pay him the adoration originally payed to the sun."
thomas paine

"kaba olmak istemiyoruz ama gercekci olmak istiyoruz, kimsenin duygularini incitmek istemiyoruz ama anladigimiz ve dogru kabul ettigimiz konularda bilimsel acidan gercegi bulmak istiyoruz.
hristiyanlik gercege dayanmaz.
bizce hristiyanlik, politik olarak empoze edilmi$ bir latin hikayesinden ba$ka bir$ey degildir."

gercek $u ki isa; gnostik hristiyan mezhebinin gune$ tanrisi'dir ve diger pagan tanrilari gibi, mitolojik bir figurden ibarettir.
toplumsal kontrolu saglamak icin isa'yi tarihi bir karakter haline getirmek, politik bir gereksinimdi.

m.s 325 yilinda, roma hukumdari constantine, nicea konseyi'ni topladi. bu goru$meler sirasinda, politik olarak $ekillendirilen, hristiyanlik ogretileri kabul edildi ve bu tarihten itibaren hristiyanlik adina kan dokulmeye ba$landi.

bunu takip eden 1600 yil boyunca vatikan, tum avrupa uzerinde etkili politik bir kale haline geldi. karanlik caglar olarak anilan zaman dilimlerine liderlik ederek, engizisyon ve hacli seferleri gibi olaylara neden oldu.
hristiyanlik, benzeri butun ilahi inanc sistemleri gibi doneminin hurafesidir. insanlari gercek dunyadan ve dolayisi ile birbirlerinden koparma amacina hizmet eder. insanlarin otoriteye sorgulamadan itaat etmesini saglar.

her$eyi kontrol eden bir tanri oldugu iddiasiyla insanlarin sorumluluk duygusunu zayiflatir ve utanc verici suclari, din ugruna oldugu takdirde hakli kilar.
ama en onemlisi, gercegi bildigi halde bu hikayeleri kullanan insanlara toplumu yonlendirme ve kontrol etme imkani saglar.

"religion can never be reform mankind because religion is slavery.."
robert g ingersoll

dini dogmalar, icat edilegelmi$ en guclu aractir ve diger bir cok hikayeye kanmak icin insan psikolojisinde bir temel olu$turur.