bugün

fotoğraf makinesi

bir çok aksesuarı da beraberinde edinmenizi gerektiren bir araç.
örneğin, çeşitli filtreler; polarize, uv, yeşil, kırmızı, sarı, mavi, mor, turuncu, soğan zarı vb; tele-converter, makro çekimler için makro objektif, uzak mesafeli çekimler için yüksek odaklı tele-objektif, tripod, trigger, grip, slr makineler için film ve filmler, ek batarya ek flash; dslr makineler için hafıza kartı ve kartları, ek batarya, şarj cihazı, ek flash, usb kablosu vb; taşıma çantası şart, kötü havalarda ve kalabalık mekanlarda cihazı korumak için gayet gerekli bir şeydir kendileri. stüdyoda ise bu ihtiyaçlar daha da farklılaşmakta ve fazlalaşmakta;
ışık, para flash, senkron kablosu, external pozometre, soft box, reflector vs..

tabi fotoğraf makineleri, karakteristik özelliklerine göre birbirinden ayrılmaktadırlar. karakteristik açıdan kendini belli eden iki dslr'ı örnek vermek gerekirse, canon ve nikon. bir fotoğraf gördüğümde "bunu canon'la çekmişler" ya da "nikon fotoğrafı bu" diyebilmem mümkündür.
fotoğrafçının da kendine göre bir tarzı ve kategorisi vardır; kişisel olarak tanımlamak isterim:
örneğin bana göre canon, fotoğrafçılar için; nikon, teknik fotoğrafçılar için, minolta da sanat fotoğrafçıları içindir.
bunu daha ileri götürmek istersem; leica stüdyo fotoğrafçıları için, hasselblad; parası çok olan fotoğrafçılar* için, rollei de, profosyoneller içindir. (bkz: rolleiflex 6008af) http://www.rollei.jp/e/pd/6008AF.html

fotoğraf makinelerinin kullanım alanları çeşit çeşittir, her biri için farklı ihtiyaçlar ve farklı tarzlar, farklı teknikler kullanılır. fotoğraf makinesi alınırken buna dikkat edilmelidir, ne tarz fotoğraflar çekilecek ve ileride nelere ihtiyaç olacak? alınacak makinenin de ileriye yönelik ihtiyaçları karşılayacak şekilde alınması gerekir. örneğin öylesine fotoğraf çekiyorsanız ve çok çok çok fazla paranız yoksa, nikon d3 almak mantıksızdır. ha belki ileride çok iyi bir fotoğrafçı olacaksınız, bunun için başlangıçta iyi bir makineye ihtiyacınız var.. slr makine kullanmak istemiyorsanız, ekonomik dslr seçenekler de mevcut. örneğin canon eos 350d ya da nikon d60 gibi..
bir çok firma, fotoğraf makinesi dışında fotoğrafçılık aksesuarı da üretmekte. bazı firmalar ise fotoğraf makinesi üretmiyor, sadece aksesuar üretiyor. örneğin tamron ya da sigma gibi firmalar, nikon ve canon için objektif üretmektedir. cokin, hama, lowepro, schneider, carl zeiss, manfrotto, elinchrom gibi firmalar da iç-dış fotoğrafçılık için aksesuar üretmektedir.

fotoğraf makinelerinin de farklı çeşitleri bulunmakta, örneğin körüklü; tlr, ttl, compact, slr, slr like, compact digital, dslr, medium format, gibi..
bu çeşitlerin aralarında temel anlamda çok büyük farklar olduğunu söyleyebiliriz. ancak sistemlerinin de büyük bir kısmı, aynı mantıkla çalışıyor ve tek bir amaca hizmet ediyorlar; fotoğraf çekmek.

fotoğraf makinesinin kalitesi, sadece markasından yola çıkarak anlaşılmaz. bileşenlerine göre kalite farkları görmek mümkündür. örneğin, aynı çözünürlükte olan canon eos 400d ile sony alpha dslr a700 arasındaki ilk ilk fark, objektiftir. kit lens kullanılıyorsa canon, çok kaliteli fotoğraf vermeyecektir. sony, kit lens kullanıyorsa calr zeiss ve minolta desteği ile daha kaliteli işler çıkaracaktır.

tabi fotoğraf makineleri arasındaki farkları anlata anlata bitirmem mümkün değil. ancak temel farkları anlamak çoğu zaman mümkündür. piyasada nikon ve canon'un sert savaşın arka planında daha büyük savaşlar da vardır. flashından ışığına, filminden minilabına, sensöründen objektifine kadar bir çok rekabet alanı görmek mümkündür.

ancak sonuçta, bir tutkudur fotoğraf makinesi. sahip olmayı istediğiniz makineye kavuştuğunuz anda hissettiklerinizi kimseye anlatamamanız normal. hele bir de o makineyi hakkını vererek kullanıyorsanız ve tüm detaylarını biliyorsanız..
benim için zaten sevgiliden de öte bir şey..