bugün

kazıklı voyvoda

Vampir dedikodusuyla ün kazanmış olsa da, bana kalırsa bu herifin hayatını kurgusal gerçeklikten ayırarak incelemek gerekiyor. Garip biri. böyle olmasını yaşadıkları olaylar ve bunların travmaları sebep olmuştur. Bu adama "kötü biri" demeden önce mantık süzgecinden geçirerek yorumlamak gerekli. Kim olursa olsun, hayatı ağır travmalarla geçen birinin daha sonraki hayatında normal biri olması beklenemez. Hayatının bir kısmını kendim derleyip çevirdim. Okumak isteyenler için :

1436 yılında Vlad'in babası Vlad II Dracul, Wallachia tahtına çıkar fakat çevre prensliklerle yaşanan siyasi çekişmeler neticesinde 1442 yılında tahttan indirilir. Fatih Sultan Mehmet, Vlad II Dracul'ın Osmanlıya haraç vermesi karşılığında yeniden Wallachia tahtına oturacağının teminatını verir. Bunun üzerine Vlad II, Osmanlıya sadakatinin garantisi olarak iki oğlunun Osmanlı esareti altında kalmasını kabul eder. Söz konusu iki oğlunun ismi Radu ve daha sonra Vlad the Impaler olarak bilinecek Dracul'dır.
Osmanlı, Kazıklı Voyvoda ve Radu'yu esir aldığında onları Çanakkale Gelibolu'da zindana kapatır. Bu esaret sırasında Osmanlılar Mantık, Kuran ve Edebiyat dersi verirler ve Türkçe öğretirler. Daha sonrasında da Vlad'in Türkçeyi akıcı bir şekilde konuştuğu söylenir.
6 yıllık esaret ve özel eğitim sonucu kardeşi Radu müslüman olur ve Mehmet ismini alır. Ayrıca Osmanlı hizmetine girer. Bunun aksine Kazıklı Voyvoda hiçbir zaman Osmanlı esareti altında kalmaktan memnun olmaz ve bu süreç esnasında Osmanlılar tarafından küstahlığı ve saygısızlığından dolayı sürekli cezalandırılır.
Daha sonrasında hem Vlad II hem de ondan yaşca büyük olan diğer kardeşi Mircea politik suikastler sonucu öldürürülür. Bunun üzerine Kazıklı Voyvoda, amcası olan Boğdan Prensinin himayesinin altında kalmak amacıyla Moldova'ya kaçar. 3 yıllık himayesi altında amcasıyla sıkı bağlar kurar fakat bu 3 yılın ardından Boğdan Prensi de suikaste kurban gider. Vlad Transilvanya'ya kaçar.
1456 yılında Kazıklı Voyvoda, Osmanlı yandaşı ve Wallachia voyvodası Vladislav II'yi tahttan indirir ve tahta kendisi oturur. 1456 ve 1462 yılları arasındaki saltanatı süresince çevre prensliklere bir olup Osmanlıya karşı ittifak kurmak için çabalar.
1459 yılının sonlarında Sultan Mehmet, Osmanlıya verilen 10 bin Ducat'lık geçikmiş haracı almak Voyvodaya bir elçi gönderir. Vlad haracı vermeyi reddeder. Alttaki tabloda da bu durum tasvir edilmiştir.
Vlad gittikçe Romanya üzerindeki hakimeyetini arttırırken, Sultan Mehmet, Kazıklı Voyvodayı saf dışı bırakması için Hamza Bey ve 1000 süvariyi Romanya'ya gönderir. Bunu önceden haber alan Vlad, Osmanlı birliği nehirden geçerken onları pusuya düşürür ve çevresini sarar. Osmanlı'nın planı suya düşmüştür ve Vlad, etrafını sardığı birliğin hemen hemen hepsini kazığa oturtur. Hatta birliğin komutanı Hamza Bey en uzun kazığa oturtulmuştur.

Tablo : http://inproofs.com/1151877.html