bugün

2016 amerika başkanlık seçimi

şu ana dek olan süreci değerlendirmek gerekirse hillary'nin adaylığı zaten demokratlar açısından kesindi. amerikan başkanlığı ne idüğü belirsiz bir komünistin eline bırakılmayacağı bundan yaklaşık yetmiş sene öncesinden beri belli olan bir durum. trump'ın cumhuriyetçi aday olması ise son derece enteresan gelişti. cumhuriyetçi kongrenin öne çıkan adaylarından önce jeb bush ciddi sıkıntılı süreç geçirip çekilmek durumunda kaldı, ardından genel olarak bağışların aktarıldığı isim olan rubio bitti son olarak ise kassich ve ted cruz'un kağıt üzerinde olmayan ortaklığı bile trump karşısında çok güçsüz kaldı. bu durum aslında olağanın dışında bir durumdu çünkü trump genel amerikan politikasına karşı çıkacak bir tutum izliyordu ancak bu tutumundaki değişiklik sonrası genel olarak cumhuriyetçi büyükbaşların hakkında iyi konuşmasını sağlayabildi. tabi hepsinin değil çünkü ciddi muhafazakar seçmen halen kendisine karşı mesafeli.

ancak bu süreç içinde trump hillary ile arasında olan yaklaşık %12 lik farkı kapatıp bir de üzerine %2 civarı bir fark açtı. tabi oy oranları abd seçimleri açısından önemli değil iki tarafın da kazandıkları eyaletlere bakmak gerekiyor ki bu durumda iki parti de kendi kitleleri içinde ciddi kırılmalar yaşayacaklar. hillary ne kadar demokrat adayı olsa bile genel olarak müesses nizama devam edecek birisi gibi görünmekte, trump ise bunun aksi politikasını popülerleşmek adına kullandı ve ardından müesses nizama döndü. bu sayede arkasında medya desteği ve parti desteği de bulmuş oldu.

şu anda trump adına garanti olacak eyaletleri saymak gerekirse; alaska, idaho, montana, south dakota, north dakota, wyoming, arizona, utah, nebraska, kansas, oklahoma, texas, arkansas, lousiana, missouri, kansas, tennessee, alabama, georgia, indiana, south carolina ve west virginia olarak sayabiliriz.

bu bölgelerden çıkan delegelerin toplam sayısı 200 oluyor.

hillary için garanti olması beklenen eyaletlere bakacak olursak; california, washington state, wisconsin, michigan, illinois, new york, rhohe island, connecticut, delaware, maryland, washington dc, massachusesst, vermont, hawaii ve maine.

bu eyaletler toplamı ise 201 ediyor. adayların kazanması için gereken sayı ise 270.

ortada olan eyaletlere bakacak olursak bu eyaletler arasından; ohio, virginia, iowa trump'a daha yakın. bu eyaletler katılınca trump toplam 237 delegeye ulaşıyor ve geriye sadece 23 delege ihtiyacı kalıyor. hillary'nin daha yüksek şansı olan eyaletler ise oregon, nevada ve new jersey. bu eyaletler hillary'i 228 delegeye ulaştırıyor ve onun için de 42 delege lazım oluyor.

kalan eyaletler için ise tam ortada denebilir ancak bu kalan eyaletler içinde new hampsire, new mexico ve ne kadar 15 delegesi olsa da north carolina pek bir anlam ifade etmeyecek gibi duruyor. geriye çok önemli iki eyalet kalıyor ki muhtemelen bu eyaletleri kazanan başkanlığı alacak gibi görünmekte. bu eyaletler ise florida ve pennysylvania. bu iki eyalet ise toplamda 49 delege çıkarıyor.

bu seçimlerin sonunda yine ülkemiz için en iyisi ne olacaksa, ki tahminin bölgedeki sıkıntıya daha somut çözümler sunabilecek olmasından ötürü donald trump olacaktır, onun olmasından yana.