bugün

turgut vidinli

bu mekan üzerine yazmayı son derece istiyordum, burada da bunun gündeme taşınması güzel olmuş.

geçtiğimiz günlerde bir yerde çay içiyorum yalnız başıma, arka masamda da iki kişi mekan planı yapıyorlar. işte şöyle açarız, şunlar falan derken birinin ağzından bence çok talihsiz olan "bir iki fenomen çağırırız, check atarlar. biz de bu sayede reklam yaparız." lafı çıktı. türkiye'de böyle boş beleş adamlar reklam yapınca ve bazı insanlar da böyle yerlere popülarite unsurlarından ötürü hücum edince böyle kalitesiz ortamlar oluşuyor. bu mekanların müşteri bulabilmesinin tek sebebi, müşterilerin vizyonunun bu mekanlar kadar olmasıdır işte.

istanbul'da güzel mekan yok mu hiç, bir sürü var. 7-8 kişi için 2000-3000 tarzı fiyatlar telaffuz edilmiş, parası olan tabi verebilir ama uzun bir zamanda değil bundan 1 ay önce 30 kişilik rakı masasında 1200 lira hesap gördüm. şimdi böyle bir hesap görmenin püf noktasına gelelim.

meyhane konusunda ağzım bir kere yandı, bir kutlama zamanımızda cihangir'de ismini söylemeyeceğim bir meyhaneye oturduk, rezervasyon ve mekanla olan ilişkiler benim sorumluluk alanımdaydı ve masa da 8 kişiydi. ben tabi mekana gitmeden önce mekanın menüsünü araştırdım, mekanı önceden ziyaret etmiş nitelikli müşteri yorumlarına başvurdum ve bunu internette birkaç yerde daha teyit ettikten sonra mekana rezervasyon yaptırdım. mekanda ortaya birkaç soğuk mezeyle beraber biraz ara sıcak söylendi, bir büyük ve bir tane de küçük rakı içildi ve masada bir arkadaşımız ana yemek yedi. bunların yanında yanımıza uğraya bir çift de birer tane bira içtiler. gelen hesap 750 tl idi yanılmıyorsam. gün boyunca hesabı hiç kontrol etmemiştim, siparişlerin hepsini menüsüz vermiştik ve ortaya çıkan fiyat tamamen keyfi idi. bu bana büyük oranda ders oldu;

sonraki dönemlerde aynı mekan araştırmlarına devam ettim, genelde bildiğim mekanlardan şaşmadım, fiyatı siparişten sonra değil, önce hallettim, mekandaki işletmeci, şey en yetkili kimse hem onların, hem de kendimin en rahat olacağı tarzda bir ilişki yumağı kurdum. bu durumun getirisi işte, sürekli dağılan, ziyaret edilen, gelenin bir iki bira içip kalktığı, masada her 4 kişiye bir şişe rakı düşen, herkesin gün sonunda doyduğu sabit oturan sayısı 30 olan gruba 1200tl hesap geldi.

he bana diyeceksiniz ki uzun uzun yazıyorsun, ne ayaksın? bu turgut vidinli isimli mekan önemli değil, bu tarz mekanların hepsi, belli bir kamuoyu oluşmadan insanların kendi hür iradeleriyle gitmeyi reddetmeleri gereken mekanlar. ve eğer müşteri profili nitelikli olursa, böyle mekanlar çoğunluk olmaktan çıkacak azalarak bitecekler.

böyle de yazdım sanki saldırıya uğrayan grubu eleştiriyor gibi olmayayım, kendilerinin zerre yanlışlığı yoktur, dünyada hemen herkesin yapması gerektiği gibi ciddi aksilikleri tespit ettiklerinde olaya üçüncü bir göz olması gereken polise haber vermişlerdir. bu yazı kesinlikle ve kesinlikle grubu eleştirmeye yönelik değildir.