bugün

gogol

kölelik hakkında tamamen doğru düşünmüş yazardır.
neden mi? şöyle açıklayayım: öncelikle kölelik nedir kavramamız lazım. kölelik bir insanın bütün temel haklarının elinden alınmasıdır. kölelik bir insana yapılabilecek en kötü şeydir. köleliğin en ufak bir varlığı bile mide bulandırır.
müslümanlığın ve diğer bütün dinlerin köleliğe bakışına baktığımızda, ortada iyi niyetli bir tanrı olmadığını anlarız. çünkü bize çizilen tanrı kavramı, tanrının kusursuzluğu yönündedir. ama ne hikmetse tanrının o kusursuzluğu zamanının feodal değerlerini koruyan bir kusursuzluktur. burda köleliği yasaklamamıştır, yasaklayamamıştır. cariyeler ve uşaklar bu sistemlerde her zaman var olmuşlardır. bir tanrıdan önce sahiplerine kulluk yapmışlardır. çünkü onlar köledirler.
insanın aklının mantığının almayacağı bir şeyi, tanrı neden yasaklamamıştır? zinayı pat diye yasaklayan tanrı, adam öldürmeyi yasaklayan tanrı, kul hakkına tecavüzü affetmeyeceğini bildiren tanrı, alkolü kademe kademe yasaklayan tanrı, hiç düşündünüz mü kölelik denilen bir sistemi neden kökünden yasaklayamamıştır? biliyorum bir çoğunuz düşünmediniz. ben size açıklayayım:
kişisel görüşüm tanrının olmadığı yönündedir. ya doğruyum yada yanlışım bu konuda. 2 side olabilir. ama tanrının olmadığı savından yola çıkarsak: dinleri evrim teorisindeki türlere benzetebiliriz. insanlık tarihinden bu yana binlerce din gelip geçmiştir. ve bunların yalnızca bir kaçı bugün ayakta kalabilmiştir. islamiyet denilen dinde bunlardan birisidir.
mantıken düşündüğümüzde islamiyetin zamanında kabul gören kölelik sistemine karşı çıkabileceğini düşünemeyiz. eğer böyle bir iddia sı olsaydı islamiyetin muhtemelen yayılamayacaktı. çünkü bırakın insanlar arasındaki köleliği engellemeyi, islam devleti bile savaş esirlerini işlerde çalıştırmış, onlardan faydalanmıştır. yani ortada köleliğin bırakın kaldırılması, saçmasapan bir şey olduğundan bile bahsedilmemiştir. zira zamanının en normal kavramlarından birisidir kölelik.
duruma farklı açılardan yaklaşan müslümanlar vay efendim kölelerin hakları iyileştirilmiş bazı günahların kefareti köle azat etmekmiş diyebilirler. onlara şöyle cevap vermek yerinde olacaktır: evet köleliğin hakları iyileştirilmiştir. bu muhammedin ne kadar zeki birisi olduğunu gösterir. zira birazcık zekası olan bir insan köleliğin ne kadar kötü birşey olduğunu kavrayabilir. ki muhammed de bunun yanlış birşey olduğunu kavrayıp insanları bu konuda daha yumuşak olmaya çağırmıştır. ama hiç bir zaman bu iğrenç sistemi kökünden yasaklayamamıştır.

efendim demek ki neymiş, birisini okumamışlıkla suçlamadan önce kendimiz okumalıymışız. kölelik kavramının ne olduğunu kavrayamayan bir bünye, onu ve onun her türlüsünü ve onun en ufağına bile izin veren bir sistemi lanetleyemeyen bir kişi, kendisi köle olarak yaşamaya layıktır.