bugün

atatürk ün harf devrimi yapmasının sebepleri

bir kere kullandığımız harflere arap harfleri deyip şuralarda itiraz ediyorsak aynı sebeple latin harfleri için de itiraz etmemiz icabeder.

zira arap harflerinden de farsçadan da alıntıladığımız ancak şekillerini de okuma kurallarını da tamamen farklılaştırarak millileştirdiğimiz alfabe latin harflerinden

kat be kat millidir,

kat be kat türktür,

kat be kat okuması da öğrenmesi de kolaydır.

halk bu dili bilmiyordu da bu yeni alfabe ile daha halka hitabetti gibi bir şişirme yalanı neden ezberledik bunu da hiç bilmiyorum. edebi dil başkadır, konuşma dili başkadır buna kimse itiraz etmez de alfabe ne alaka bu konu içinde çözebilen beri gelsin.

tek nedeni vardır latin harflerini kabul etmemizin, şapka ile eldiven takmamız ile aynı sebepledir bu. kısa yoldan asri medeniyetlere benzemektir. ve elbette yeterli vakit yoktu, yoksa atatürk de illaki çekirdekten, kafadan modernleşmeyi benimserdi, o dar vakitte ancak böyle içi tın tın tenekeler var edildi, dışı süslendi sorsan avrupai, asri.

eh işte bir cumhuriyetimiz oldu çok şükür,

bu günlere vardı, ama kafa aynı, atam size üniversite kapılarında bir gevşek şal takmış 18yaşındaki genç kızı avlayın ne okumasına ne çalışmasına izin vermeyin dedi değil mi gerizekalılar. işte böyle devrimi kıçından anlayan bir nesil türedi, allah ıslah etsin.

O gün makbul olan dış görünüştü, bugün makbul olan kafadir.

(Kemalist bunu anlamadı)