bugün

devlet bahçeli

çok hassas süreçten geçerken çok kritik hatalar yapan mhp genel başkanıdır. seçim sonrası hdp'yi yok sayarken chp'nin hdplileştiğini çok geç farketmiştir. chp ve hdp ile koalisyon kurmayacağı en başından belliydi. bu yüzden chp'nin tabanının da yönetiminin de tepkisini çekti. öbür yandan akp'nin kabul etmeyeceğini düşünüp kırmızı çizgilerini çekti ve kenara çekil. bu süreçte akp-chp koalisyonunun kurulacağını kendisinin ana muhalefet olacağını ve bir sonraki seçimde iki partiden de oy kazanabileceğini umuyordu. peki bu beklentisi noldu. beklentisinin aksine çok ters tepti:

- chp'nin kesin düşmanlığını kazandı.
- chp ile birlikte chp yanlısı ulusalcı medyanın düşmanlığını kazandı.
- hali hazırda ana akım medyanın düşmanlığının yanında gelen ulusalcı medyanın düşmanlığıyla partisinin en küçük hataları bile büyük yankı yapar hale geldi.
- sinan oğan gibi karizmatik bir kişiyi karşısına aldı. harcayamayınca ığdır teşkilatını baştan aşağıya değiştirdi. bunların hepsi kendisini parti içinde diktatörleşmesine sebep oldu.
- meclis başkanlığı seçiminde büyük hata yaptı. deniz baykal'ı desteklemese bile grubunu serbest bırakabilir veya hdp gibi mhp'den yeterli oyu vermesini sağlayıp topu hdp'nin üstüne bırakabilirdi. seçmeme konusunu tam olarak açıklayamadı.
- yusuf halaçoğlu gibi akademisyen bir siyasetçi bile çok büyük bir gaf yaptı ve bundan dolayı özür dilemedi. her ne kadar görevinden alınsa da bahçeli gene geç kalmıştı ve medyaya bunu açıklayamadı.
- meral akşener gibi siyasetçinin sesini kıstı.
- aksaray'a milletvekili göndererek resmen tanımış oldu. diğer partilerden giden kişiler olmuştu fakat mhp temsilci göndermeyen tek partiydi. böylece kaçaksaray sözlerinin hepsi boşuna sarfedilmiş oldu.
- suruçta olan patlama ile hdp iyice mağdur duruma düştü ve oyları yükseldi.

görüldüğü üzere bahçeli ve ekibi medya baskısını kaldıramadı ve üst üste hatalar yaptı. bu duruma rağmen bahçeli'nin tek kazancı grubunun kendisine destek çıkması olmuştur. parti içi eski muhalifleri ümit özdağ tam destek olurken, koray aydın parti içinde yükselmiş ve bahçeli'nin en önemli yardımcılarından olmuştur. mhp içerisinde kimse fırsatçılık yapıp liderini devirmeye çalışmamıştır. iyi de olmuştur. çünkü parti içi bölünme mhp'ye hiç olmadığı kadar zarar verir. benim önerilerime gelirse:

- yusuf halaçoğlu gibi medya baskısını kaldıramayan milletvekillerini medya'dan uzak tutsun.
- ümit özdağ gibi medya baskısını kaldırabilen tecrübeli siyasetçileri parti içerisinde yükseltsin.
- meral akşener, ruhsar demirel ve zühal topçu gibi bayan vekilleri ön plana çıkartsın. kadınların ön planda olması mhp'nin aşırı sert ve itici konumunu yumuşatır.
- türkiye için tek kurtuluş'un mhp olduğunu seçmene ilan etsin. bu sebeple mhp'ye katılabilecek milliyetçi olan sağcı-solcu olması farketmeksizin bütün siyasetçileri partiye davet etsin.
- çözüm sürecinde pkk yerine pyd üzerine yoğunlaşsın. türkmenlerin uğradığı sürgün'ü mecliste sürekli anlatsın. ceylanpınar'da şehit olan polislerin katilinin kandil dağları yerine dibindeki rasulayn şehrinden gelme olasılığının büyük olduğunu bahsetsin.
- suriye'de gerekirse ışid'e karşı operasyonu desteklesin. ışid'ın yönettiği türkiye ile sınırı olan el bab, cerablus ve azaz ilçeleri türkmenlerin çoğunlukta olduğunu bu yüzden türkiye'nin soydaşlarına yardım için bu bölgeyi güvenli bölgeye çevirebileceğini her yerde anlatsın.
- mhp'den çok türkiye'ye odaklansın.
- mhp'nin içerisindeki küskünlükleri bitirsin. parti içi küskünlerden olan sinan oğan ve mansur yavaş gibi sevilen siyasetçileri geri kazansın.
- kadın hakları ve çevrecilik konusunda partinin etkin rol oynamasını sağlasın.

mhp şu anda bazı anketlere göre hdp'nin bile altında geziniyor. baraj altı falan kalmayacağı çok açık. fakat parti gün geçtikçe oy kaybediyor. kendisi istifa edip yerine genç birisine bırakmıyorsa en azından parti içinde bazı değişimler yapmayı denesin. benim gibi muhafazakar milliyetçiler gönlünden geçmese bile oy vermeye devam eder. bizim için alternatif yok. fakat bu partinin oylarını yükseltmesi gerekirken tam tersi oluyor. diğer seçmenleri kazanması gerekiyor. biz bu haliyle bile mhp'yi kabul ediyoruz artık kendine gel ve egonu bir kenara yaz. türkmen beyi dediğin halkın gönlünü almasını bilmeli.