bugün

mutlak temyiz sebepleri

usul hukukuna ilişkin temyiz sebepleri 2'ye ayrılır.

1- mutlak temyiz sebepleri
2- nispi temyiz sebepleri

Mutlak Temyiz Sebepleri: Bazı önemli usul hukuku kurallarının yanlış uygulanması halinde bu yanlış uygulamanın ilk derece mahkemesince verilen kararı mutlaka etkilediği farz edilerek hüküm başka bir şeye bakılmaksızın bozulacaktır.
* Davaya bakan mahkemenin görevsiz olması (HUMK m.428/2)
* Tarafları, sebebi ve konusu aynı olan uyuşmazlıklar hakkında birbirine çelişik kararlar verilmiş olması (HUMK m.428/3)
* iki taraftan birinin davasını ispat için gösterdiği delillerin kanuni sebep olmaksızın reddedilmiş olmasıdır (HUMK m.428/6).

Gerek doktrin gerekse temyiz mahkemesi bu mutlak temyiz sebepleri yanında başkaca mutlak temyiz sebepleri olduğunu da kabul etmektedir. Örneğin, yargı yolunun caiz olmaması, bir davaya bakması yasak olan hakimin yargılamaya ve karara iştirak etmiş olması vs.
HUMK md.428/2’de bir diğer mutlak temyiz sebebi gösterilmiştir. Davacı veya davalı tarafından yargılama esnasında usul kurallarının ihlal edildiğine ispat edecek derecede itiraz edilmesine rağmen mahkemenin bu hususu incelememiş olması mutlak bozma sebebidir. Burada söz konusu usule aykırılığın ayrıca hükmü etkilemesi gerekli değildir.