bugün

atatürk ün harf devrimi yapmasının sebepleri

harf devrimi atatürk ile nihayete ermiştir. ilk olarak latin harflerine geçme isteği III selim zamnında (1789 lu yıllarda) ilk akla gelmiş dillendirilmiştir. artık osmanlı mimari ve teknoloji anlamında avrupa'nın gerisindedir ve ithal mimarlar, teknisyenler avrupadan gelmektedir. fakat ortada bir sorun vardır, gelen avrupalılar türkçeyi öğrenmelerine rağmen arap alfabesini sökemektedirler. bu yüzden padişahlara isteklerini latin harfleriyle ve türkçe olarak yazmaktadırlar. bu yazışmalar sayesinde türk mimarlar, avrupalıların tekniklerini kapmaktaydı. hal böyle olunca eğer harf devrimi gerçekleşirse, avrupada ki teknik ve felsefe metinlerinin türkçeye çevrilmesi daha kolay olacak, hem türkçe bilen avrupalıların arap alfabesini öğrenmek için çapa harcamasına gerek kalmayacaktı. fakat bu durum lafta kaldı.

meşrütiyetle birlikte ise tekrar harf devrimi ortaya atıldı. arap alfabesi avrupada ki ceviri metinler için yeterli olmuyor işi zora sokuyordu. bazıları ermeni alfabesi, bazıları ise orhun ve uygur alfabesinin öğrenilmesinin dah akolay olacağı yönünde fikir beyan ediyordu. fakat bu görüşlerin yerine arap alfabesinde reforma gidilme fikri ortaya cıktı. latin alfabesinde ki sözcükleri ayrı yazalım dendi. bu istek arap dünyası tarafından tepki ile karşılandı. hal budur ki artık dünyaya hakim olan latin harfleriydi, osmanlı paşalarının tamamı çocuklarına latin harfleriyle mektuplar yazıyor, neredeyse mektup yazışmalarının tamamı latin harfleriyle yapılıyordu. II.abdulhamit ise osmanlıda'ki cehaletin en büyük nedeninin arap harfleri ile türkçe seslerinin uygun olmaması düşüncesindeydi ve bunu sıklıkla dile getiriyordu. 1910 yılına gelindiğinde her ne kadar şeyhülislam makamı latin harflerine dair bir inkilaba karşı çıksa da artık gazetelerin yarısı arap harfleriyle basılıyor, diğer yarısı da latin harfleriyle basılıyordu. bunlara ek olarak osmanlı ordusu o dönemim en önemli haberleşme aracı olan telgraf sisteminde lafin harfleri kullanıyordu. latin harfleri çoktan osmanlı toplumuna girmişti. hatta osmanlının son döneminde arapca harflerin latın harflerine uyarlanması için enver paşa bir harf inkılabı yapmış fakat osmanlı yıkılınca bu uygulama havada kalmıştır.

zaten var olan, yaygınlaşan ve olması zorund aolan bir durumu 1 kasım 1928 tarihinde tbmm yasallaştırmış ve latin harflerine geçiş tamamlanmıştır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar