evrim teorisini reddedenlere sorulması gerekenler

evrimin teorisini doğrudan reddeden ve sadece aidiyet duygusuyla inanan insanlara yöneltilip üzerinde uzun uzadıya düşünmeleri gereken büyük bir konudur. tüm bilgiler bilimin hipotezleri ve deneyleriyle örtüşmektedir. ha şimdi hiç başlamadan madem evrim var neden hala o zaman teori diyorsan bildiğinin sadece lisede sana anlattıklarıyla kaldıkları açıktır. sana bilimde teori nasıl işler onu öğrenmeni tavsiye ediyorum. bilimde teorilerin bir altyapısı ve kanıtları vardır. unutmadan yerçekimi kanununun da teorileri vardır.

evrime karşı çıkanlar bu sorulara yanıt versinler. yaratılış teorinizle bunları açıklayın bakalım... madem "evrim yok, tüm canlıları allah şimdiki halleri ile yarattı" diyorsunuz, buyrun size sorular, istediğinizden başlayın, kopya çekmek serbest.

1. allah neden bunca zaman bekledi?
sizce allah, evren'i 13.7 milyar yıl önce [1], dünya'yı 4.55 milyar yıl önce[2][3] ve dünya'daki yaşamı 3.7 milyar yıl önce [4] yaratıp bizi bu dünyaya koymak için neden bu kadar bekledi? allah'ın alemleri onun nuru için yarattığı son peygamber muhammed dünya'ya 1400 yıl önce geldi.

1400 yıl... yani evren yaratıldığından beri geçen sürenin %0,00001'i. yani on milyonda biri...

insanların ataları afrika'da taş araç gereç yapmaya 400.000 yıl önce başladı.[5][6] insanlık tarihine 400.000 yıl desek allah habibi muhammed'ini son %0.35'lik süre içinde göndermiş oluyor.

2. allah oksijen yaratamıyor mu?
allah insanların ve diğer oksijen solunumu yapan canlıların yaşabilmesi için atmosferi neden peşinen oksijenli olarak yaratmadı da siyanobakteriler ve mavi-yeşil algler gibi fotosentetik canlılara ürettirdi?[7] allah direk oksijen yaratamıyor mu? bizi çamurdan yaratan allah'ın, ol deyince alemleri yaratan allah'ın oksijene mi gücü yetmiyor?

3. allah canlıları neden basitten gelişmişe göre yaratıyor?
allah neden;
4 milyar yıl önce prokaryotları,
3 milyar yıl önce fotosentez yapan bakterileri
2 milyar yıl önce ökaryotları,
1 milyar yıl önce çok hücrelileri,
600 milyon yıl önce basit hayvanları,
570 milyon yıl önce artropodları (böcek, örümcekler ve kabukluların ataları)
550 milyon yıl önce gelişmiş hayvanları
500 milyon yıl önce balık ve ilkel amfibileri
475 milyon yıl önce kara bitkilerini,
400 milyon yıl önce böcekleri ve tohumu bitkileri,
360 milyon yıl önce amfibileri,
300 milyon yıl önce sürüngenleri,
200 milyon yıl önce memelileri,
150 milyon yıl önce kuşları,
130 milyon yıl önce çiçekli bitkileri,
2.5 milyon yıl önce insan benzer ilk canlıları,
200,000 bin yıl önce günümüzdeki insana çok benzeyen canlıları yarattı?[8]

allah neden bu sırayı takip etti? canlıların dna'larına baktığımızda bu sırayı yine görüyoruz. yani fosil kayıtları ile genetik veriler %100 uyumlu. allah bizi yaratmak için neden ilkel canlılara ihtiyaç duydu? biz irem bağında topraktan yaratılmamış mıydık?

neden kertenkelenin geni aynen bende de var? neden pirinçle hatta bakteri ile bile ortak gene sahibiz? biz dünya'da yaratılmadığımıza göre bizim biyokimyamız neden tüm canlıları ile aynı prensiplere dayanıyor? genetik materyal aynı, enerji sistemleri aynı.... mesela atp evrensel enerji molekülü... ama neden?

neden yunusun yüzgeci, kablumbağanın ayağı ve insanın eli aynı kemik diziliminde?

neden allah bizi ahseni takvim yaratmış da, bonoboları, şempanzeleri, gorilleri, maymunları bize bu derece benzer yapmış? bu hayvanlar neden bu derece bize benziyor? genetiğin %99 felan demeyeceğim... öyle ama şimdilik bir kenara bırakalım... hiç şempanze eli tuttunuz mu? allah'ın derdi neydi de cennete yarattığı insan ve dünyada yarattığı hayvan bu derece benziyor? allah tasarım kabızı mı? yoksa evrimi düşünüp kendini inkar edelim de cehenneme düşelim mi istiyor?

4. allah neden yok edeceği türleri yarattı?
diyelim ki önceki sorulara ?allah'ın dünyayı yaratma tarzı böyle, o canlılar vesile olmuş? deyip kıvırdınız. peki allah mesosaurus gibi canlıları neden yarattı? [9]

mesosaurus denize dönmüş bir sürüngendir. allah bu hayvanı yaratmış ve sanırım insanların imtihanında gereksiz görüp sonradan yoketmiştir.

bu canlı gibi milyonlarca türün nesli tükenmiş. allah 3.7 milyar yıldır yarattığı canlı türlerinin %99'unun yokolup gitmesine neden izin verdi? ya da neden yarattı?

5. allah neanderthallerden neden vazgeçti?
bize çok benzeyen, bizim gibi akıllı olan, alet yapan, resim çizen, yaralanmış yakınlarına bakan ve iyileştiren neanderthaller vardı, ama 25,000 bin yıl önce allah galiba sahneyi bize bırakmak istedi ve onları öldürdü. [8] neden? allah zavallı neanderthal kardeşlerimizden ne istedi? onların insan ile aynı tür olmadıklarını çok iyi biliyoruz [10], ama o dönemde yaşayan insanlar gibi akıllı olduklarını hatta konuşabildikleri söyleniyor [11]. acaba allah bizi adem ile havva'dan neanderthalleri de başka bir atadan mı yarattı? onlar da cennette mi yaratıldılar? onlarda yasak ağaç yüzünden mi cennetten atıldılar?

6. allah düzgün çalışan bir dna kopyalama sistemi yapamaz mı?
canlıların genetik materyalı rna yada dna'dır. örneğin bizde dna var. bu dna her hücre bölünmesinde kopyalanır. işte bu kopyalamayı en düzgün yapan enzim bile her kopya da 3'ten fazla hata yapar.[12] bazen iyice saçmalar. bizdeki yine iyi, sağlama mekanizması felan var, bazılarındaki büsbütün paspal. [13] allah evrimleşelim diye bile bile hata yapan bir kopyalama mekanizması mı gelişirmiş?

7. allah bizi kurda kuşa yem olalım diye mi yarattı?
allah'ın bizim için imtihan alanı olarak yarattığı dünya'da neden bize rahat yok? bakterisi, virüsü, asalak kurdu, sivrisineği, timsahı, köpekbalığı hepsi peşimizde... bu nasıl imtihan alanı? nefsimizle mi uğraşacağız yoksa bu çakallara yem olmayalım diye mi uğraşacağız? köpekbalığından kaçtık diyelim, girmedik alanına, hiç bulaşmadık, ama virüsler heryıl değişip saldırıyor ve can alıyor. bazılarının hiçbir kurtuluşu yok. kesin ölüm... bu ne? allah dalga mı geçiyor?

8. allah düzgün bir dünya yaratamıyor mu?
- yer sallanır durur; deprem olur...
- kocaman dalgalar gelir; yüzbinleri yutar...
- güneş her saniye yüklü parçacık gönderir; kanser yapar...
- şimşek düşer; ormanları yakar... hatta insanların bile tepesine düşer bazen...
- kara kış olur; öldürür... yazın ateş olur; yine öldürür...
- yanardağ patlar, hem yakar hem zehirler...
- göktaşı düşer, toplu katliam yapar, milyarları yok eder.
- iklim 10.000 yılda bir takla atar...
- vs. vs.

dünya'nın derdi bitmez... bu ne biçim imtihan alanı? bu saydıklarımla baş etmenin yolu yok ki... şimdi siz "aklını kullan, bilimle uğraş, teknoloji geliştir" diyeceksiniz... bilimle uğraşanlar da allah yok diyor. bu nasıl iş?

bin tane daha soru yazarım... neden alkol aldığımızda önce dengemizi yitiriyoruz, aşırı alkol aldığımızda solunumuz bloke oluyor? bu anlayana güzel bir soru aslında... sinir sisteminin kökenini gösterir alkole tepki basamakları... ya da neden uyuyoruz ve neden çoğumuz gece uyuyoruz? bu da sinir ve hormon sistemimizin evrimi konusunda ipuçları verir...

ama siz bunlarla bir başlayın bakalım... gerisini sorarım bunlardaki performansınıza göre...

saygılar, sevgiler
bilgehan bengi'nin bu yazıda emeği büyüktür.

kaynaklar:
[1] http://map.gsfc.nasa.gov/news/
[2] http://sp.lyellcollection...ontent/abstract/190/1/205
[3] http://www.talkorigins.or...aqs/faq-age-of-earth.html
[4] http://www.ucmp.berkeley....xhibits/historyoflife.php
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/acheulean
[6] http://en.wikipedia.org/wiki/archaic_homo_sapiens
[7] http://en.wikipedia.org/wiki/paleoatmosphere
[8] http://en.wikipedia.org/wiki/timeline_of_evolution
[9] http://en.wikipedia.org/wiki/mesosaurus
[10] http://en.wikipedia.org/wiki/neanderthal
[11] http://en.wikipedia.org/wiki/origin_of_language
[12] http://en.wikipedia.org/wiki/dna_replication
[13] http://en.wikipedia.org/wiki/rna_virus