bugün

altıpas

sanıldığı gibi ingilizce'deki six-box yard kelimesinden türkçemize geçmemiştir.
altıpas terimi ilk olarak kadıköy'de kullanılmıştır. nasıl mı?

istanbul'u işgal eden ingiliz askerlerinin futbol oynadıkları kale direkleri paslanıp, 3 ingiliz askerini tetonostan öldürünce, askerler kaleye çok yaklaşmasın diye, bir tür güvenli alan çizgilerle belirlenmiştir. artık bu alana sadece eldiven, eşofman (uzun don) ve lastik çizme giydikleri için, cildi paslı direğe temas etmeyecek kaleciler girebilecektir. hatta kalecilerin eldiven takması, ilk olarak bu yıllara rastlar.

peki bu isim nasıl ortaya çıkmıştır?

bir kere bu yeni güvenli alan kuralı, oyunu zevksizleştirmiştir. ikinci olarak, eldiven ve eşofman ve hatta lastik çizme dahi olsa kimse kaleci olmak istemez. dolayısıyla askerler daha az futbol oynamaya ve kadıköy halkına hayatı daha çok zehir etmeye başlar.

bunu gören ve bir boyacı olan ismayil bey, ingilizlerin direklerini altın rengine boyar ve pas gider. artık tetanos olmayacak ingilizler buraya altınpas alanı verir. altınpas - altımpas - altpas olarak da adlandırılagelmiştir.

tarih bunu unutmuştur belki. hatırlatmak lazım.

futbola kattıklarından haberdar mıdır bilinmez ama, soyadı kanunundan sonra artık adı ismayil altınpas olan bu futbolun ve kadıköy halkının gizli kahramanı, bu günlerde ebedi dinlenme tesisi karacaahmet mezarlığında ikamet etmektedir.

tarih, tekrardan değil; takrirden ibarettir. farkını anlayana işarettir.