bugün

firefox vs chrome

ram ve işlemci kullanımı firefox'a göre daha yüksektir. her bir eklenti için ayrı prosesler çalıştırır. üst düzey olmayan kullanıcılar bundan habersiz vaziyetteyken chrome bilgisayarlarında çok miktarda ram ve işlemci harcar. firefox'ta tek proses çalışır. flash player gibi eklentiler ise bu tek prosesten ayrı çalışır.

sadece bende mi oluyor bilmiyorum ama chrome, flash kullanan bazı sitelere hiç girmeyip direkt çöken bir yapıya sahip. bir de son zamanlarda çok kişide rastladığım minimize edip tekrar tam ekran yaptığınızda üst kısmında grafiksel bozukluklar oluyor.

bir eklenti yüklediğinizde eklenti otomatik olarak aktifleşiyor, firefox'ta deaktif vaziyette geliyor, kendin aktifleştiriyorsun ki bu da farkında olmadan yüklenen zararlı eklentilerin önüne geçecek bir şey.

son açılan sekmeleri hatırla seçeneğini işaretlediğinizde, chrome tekrardan açılınca aynı anda bütün sekmeleri yüklemeye çalışıp hem bilgisayarınızı hem internetinizi kasıyor, firefox'ta sadece aktif sekme yükleniyor. isterseniz gereksiz sekmeleri yüklenme gereği olmadan kapatabiliyor ya da çok fazla sekme açık olduğunda "ulan bu müzik hangi sekmede çalıyor amk" durumuna düşmüyorsunuz.

chrome'da gmail hesabınızla oturum açtığınızda iciğiniz ciciğiniz her bir bokunuz google sunucularına düzenli olarak aktarılıyor. youtube'da, google'da yaptığınız aramalar, girdiğiniz siteler her şey. aynı şey firefox'ta başınıza gelmiyor çünkü istediğiniz herhangi bir mail adresi ile firefox sync'i kurabilir, internet geçmişinizi, bookmarklarınızı firefox sunucularında saklayabilirsiniz.

tüm bunlara rağmen "ağbi krom çok hızlı yea"cı tayfa bilgilerinin google tarafından kullanılmasına göz yumuyorsa da onların tercihi. "google benim bilgilerimi kullansa n'olucak kullanmasa n'olucak" diyorsanız da, google bu bilgileri sadece kendileri için değil facebook ve belki daha bir sürü şirketle paylaşıyor. yani sen seksli meksli şeyler arattığın zaman facebook'ta sağda seksli reklamlar görebilirsin. bu en basit örneği. hani bir de ya abi bu seksli mesajlar telefonuma nerden geliyor nasıl buluyorlar beni diyenler falan da var ya, onlar da iyi düşünsünler.

demem o ki dijital ortamda güvenliğinize dikkat etmeniz gerekiyor. babana bile güvenmeyeceksin ki google'a güvenesin.