bugün

aleviler 20 milyondur

önemli olan sayı değil "etkinlik"tir diyerek olaya farklı bir noktadan bakmak istiyorum. yoksa 20 milyonmuş, 40 milyonmuş bunun bir önemi yok. kuru kalabalık denilen tabi işbu noktada devreye girer.

gelelim esas konumuza. türkiye'de alevi nüfusun en yoğun olarak yaşadığı şehir istanbul'dur. bunun bir araştırması yapılamamıştır mutlaka ancak; bu alevi nüfus hem kürt hem de türk nüfus kümesinin ortak elemanı olarak değerlendirilmelidir. bu noktadan hareketle; istanbul'da alevi nüfusun en iyi ihtimalle 1,5-2 milyon kişi civarında olduğu söylenebilir ki; bu bile abartı olabilir.

istanbul'dan sonra ise yoğun olarak yaşanılan yerler, izmir, ankara, tunceli, sivas, çorum gibi şehirler. iki büyük kentte de toplam 2 milyon alevi vatandaşımız yaşıyor olsa, diğer şehirlerde bu rakamlar çok daha düşüktür. mesela; sivas'ta ilçeler, köyler dahil 700.000 civarında insan yaşıyor. bu nüfusun en fazla, 75-100.000'i alevi kardeşlerimizdir. tunceli'nin tamamı alvi olsa ne olacak? nüfusu belli. diğer illerde durum farklı değildir.

kısacası; en baba rakamla; türkiye'deki toplam alevi nüfusu; 6-7 milyon'dur diye tahmin ediyorum.