bugün

türban sorunu

Örtülü insan görmek istememek değildir , inanca saygısızlık değildir. inanç maskesine bürünmüş siyasal ideolojileri ile ve onların şakşakçılarıyla ortaya çıkan arbededir.

Birçok faraziyeyi bir kenara bırakıp mantık çevresinde toplanmak gerekmektedir. Siyaseti bir kenara bırakıp sosyoloji ve psikoloji alanlarından bakılacak olduğunda bireysel istekle değil de zorla taktırılan ve baskıcı bir zihniyetle oluşturulan cemaatlere aitlik hissi esas alındığı görülecektir. Dışlandığını düşünecek cemaat ve tarikatlara katılacak belli bir süre sonra kimliksizleşecek onun için de siyasallaşacaktır kanısındayım. An gelecek bulunduğu noktada nerede olduğuna bakacak ve hala olduğu yerde saydığını görecektir. Çünkü inancı ,aslında kendi düşüncesi değil küçük yaşta baskıyla öğretilmişlikten ileri gitmemiş olacak ve cemaat psikolojisinde harmanlanıp kaçış yolu olarak bir mekanizma oluşturacaktır.
Yine bir kısım bölgelerde kadını sosyallikten koparan olgudur. inancın değil de ataerkil toplumun kendine biçtiği rolü üstlenmek için kapattırılıyor.. evet ! isteyerek değil bu kapanış baskıyla yapılıyor.. kadın kabulleniyor.
Kısacası türban sorunu; siyasilerin türbanı uzun yıllar simgeleştirmelerinin sonucu ortaya çıkmıştır. Ama yine de salt inanç doğrultusunda bakmayıp bu simgeleşen olgunun da geleceğe yansımasının öngörüsü , şekilcilik, sosyal ve psikolojik bir çerçevede ele alınması gerekmektedir.