bugün

ekmek arası

Ekmek arası, metis yayınları. Çeviren: Avi pardo. 223 sayfa.
Charles Bukowski'nin çocukluğuna ve ilkgençliğine dair son derece samimi bir dille yazılmış roman.
Tüm Bukowski kitaplarında olduğu gibi Ekmek Arası da önemli ölçüde otobiyografik unsurları içinde barındırıyor. Bir diğer yandan da okurun kısmen anlayabileceği çarpıtmalar ve alegoriler de kitabın her yerine dağılmış durumda.
Ekmek Arası, Bukowski'nin çocukluğunun ilk başlarında çok kısa bir süre yaşadığı Almanya yıllarıyla başlıyor ve Amerika yıllarıyla devam ediyor. Bukowski ailesine dair inanılmaz açıklıktaki anlatımlar okuru, geleceğin alkolle barışık yazarının iç dünyasına bir adım daha yaklaştırıyor.
Kitap, ilerleyen sayfalarda Bukowski'nin çıbanlarla kaplı vücudundan bahsederken, zahmetli bir tedavi sürecini anlatıyor, bu durumun yarattığı anti sosyal Bukowski ise gittikçe bir yazara doğru evrilmektedir.
Kitabın bir diğer ilginç yanı ise bizleri Charles Bukowski'nin alkolle tanışma zamanlarına götürmesi. Kitaptan, Bukowski'nin arkadaşının babasının şarap mahzenine gizlice girerek içkiyle tanıştığı bölümü buraya alabiliriz:

"Ağzımı musluğun altına sokup musluğu çevirdim. Kokulu bir sıvı damladı ağzıma. Tükürdüm.
"Ödlek olma! Yut şunu."
Musluğu açıp ağzımı dayadım. Kokulu sıvı ağzıma girdi ve yuttum. Musluğu kapatıp ayağa kalktım. Kusacak gibi olmuştum(...)
Biraz daha içtim. Tadı giderek düzeliyordu. Daha iyi hissediyordum kendimi(...)
Hiç bu kadar iyi hissetmemiştim kendimi. Otuz bir çekmekten bile daha iyiydi." (s. 71-72)