bugün

tunceli

yaklaşık 6 aylık gözlemlerim sonunda öğrendiklerim.
-her aile de en az bir kişi kayıp ve sonucunda gaiplik kararı alınmış sayısız kişisi vardır.
-nüfusunun yaklaşık %30'unu asker ve polis aileleri oluşturmaktadır.
-ev kiraları pahalı olup, kent merkezi büyümekte planlı şehirleşme yapılmaya çalışılmaktadır.
-kadına çok ciddi önem verilmekte ve saygı duyulmaktadır.
-yaşlısı, genci, erkeği, kadını son derece misafirperver ve sıcak kanlıdır. size nasıl hizmet edeceklerini, nasıl yardım edeceklerini bilemezler etrafınızda pervane olurlar.
-çok acı çekmiş, eskilerden bu yana unutamadıkları ve unutmayı da istemedikleri kötü bir tarihleri vardır.
-eskisi kadar yol güzergahlarında çevirme yapılmıyormuş.
-yurtdışına çok fazla göç vermişler. aynı oranda özellikle mersin iline de çok fazla göç vermişlerdir. elazığı saymıyorum bile.
-halkın temel geçim kaynağı diyebileceğim çok fazla bir alan yok ne yazık ki. topografik yapının çok yüksek ve eğimin fazla olması tarımı imkansız hale getirmiştir. hayvancılık büyükbaş şeklinde olup geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. ticaret yerel esnaflık şeklinde olup sanayi atölye bazındadır.
-yeni gelen nesli saymazsak eğer, yükseköğrenim yapmış kişi sayısı türkiye standartlarının çok üzerindedir.
-bir ilden öte ilçe standartlarında sosyal yaşam sürdülebilmekte. insanlar alışveriş, hastane gibi ihtiyaçlarını giderebilmek için daha çok elazığ ya da çevre illeri tercih etmektedirler.
-her ne kadar belediye insan yaşamı, hakları ile ilgili bir çok çalışma yapsa da ne yazık ki sokak hayvanları için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. sadece çarşı da bir kaç köpekte küpe bulunmakta. belediyenin sunduğu bir barınak, ya da veterinerlik hizmeti dikkatimi çekmedi. yeni oluşturulan atatürk mahallesinde hiçbir sokak hayvanında küpe bulunmamakta. (ayrıca bu mahallede gece domuz sürülerini çöplerinizi kurcalarken görmek de mümkün)
-munzur milli parkı ise gerçekten şahane. çok bakir bir doğa. bir çok kentte gördüğünüz güzel manzara, doğa ve benzeri alanlara çöreklenmiş işletmeler buralarda yok.
-kışların sert ve kar yağışlı geçtiği söylense de neredeyse kış hiç yaşanmadı (şu ana kadar) sanki kış görmeden bahara geçildi. bunda yapılan barajın da etkisinin olduğunu düşünmekteyim.